8 gombóc német földön

 

Egy apró fejszámolgatás és úgy tűnik, csak egyetlen módja van annak, hogy ne V. Sándor nyerje meg a tavaly nyári Eb DreamTeam-játék után a BL-DreamTeamet is: a K. Timi csapatában szereplő Messi 5 góljával a Barcelonának 5-0-ra nyernie kellene a Bayern ellen a visszavágón, és Ronaldo gólt nem rúgva kellene, hogy kiessen a Reallal. Ezek után a Barcának a döntőt is meg kellene minimum 3 Messi-góllal nyernie ahhoz, hogy Timi és Sanyi holtversenybe kerüljenek a végelszámolásnál.

Ennél azért izgalmasabb a második és a harmadik hely sorsa, mert a két helyre aspiráló három jelölt is 6 ponton belül van egymáshoz képest.

Source: bild.de via Gabor on Pinterest

 

Borussia Dortmund – Real Madrid 4-1

A két spanyol sztárcsapat tavaly is elődöntős volt, és akkor is alulmaradtak ellenfeleikkel szemben az első meccsen, igaz, nem ilyen reménytelennek tűnő különbséggel. (Chelsea-Barca 1-0, Bayern-Real 2-1)

Nem véletlenül foglalkoztam az előzetes cikkben annyit Ronaldóval és Lewandowskival, mert végül a találkozó 5 gólját ők ketten szereztek. Igaz, azt nem gondoltam volna, hogy ilyen leosztásban…

Utaltam arra is, hogy Piszczek ezúttal nem kalandozhat majd annyit előre, és ez valóban így is volt, cserébe azonban szinte leradírozta Ronaldót a pályáról, amihez persze az is hozzájárult, hogy a Dortmund hihetetlenül sok futással és agresszív letámadással az egész pályán zavarba hozta ellenfelét, nem nagyon hagyta, hogy megjátszák legjobbjukat, a portugál zsenit. Időnként a játék emiatt grundfoci jelleget öltött, amiből a sikerre éhes, nagyon motivált, és “közelharcban” sokkal képzettebb dortmundiak jöttek ki jobban. Itt is érvényes volt, ami a másik elődöntőre, habár a németek sem tudták a saját játékukat rákényszeríteni a másikra, olyan játék alakult ki, ami a spanyol játékstílusú csapatoknak kevésbé feküdt.

A korábban kicsit halovány Reus, ahogy ígértem, felszívta magát a meccsre, ha kellett, a saját 16-osán szabadított fel, máskor egy félpályát végigszólózott és kényszerítette Lopezt parádéra, vagy éppen kiharcolt egy 11-est a csapata számára. (Amit akkor is a már háromgólos Lewandowskira bíztam volna, ha korábbi hetekben-hónapokban az ügyeletes végrehajtók – Hummels, Blaszczykowski – nem hibáztak volna.)

Apropó, 11-es. Xabi Alonso a közelmúltban spanyol bajnokin is vétett egy ehhez hasonló, büntetővel járó hibát, ami az ő rutinjához és tudásához méltatlan volt.

A meccs legjobbja – és nemcsak szerintem, hanem a német sajtó egy része is hasonlóképpen vélekedik – Gündogan volt. A párharcokból  nyertesként került ki, jó cselei, lövései és nem akármilyen passzai voltak. A villámgyors Borussia-kontrákban elévülhetetlen érdemeket szerzett. Nem véletlen, hogy a statisztika szerint a sárga-feketéknél ő jegyezte a legtöbb labdaérintést. A töröknémet srác az utóbbi hónapokban rendre csúcsteljesítményt nyújt kupákban, bajnokikon, de akár még válogatott meccseken is. Nem véletlen, hogy a Barca kiszemeltjei között van. Bár a jelenlegi tendencia alapján talán butaság lenne elhagynia Dortmundot

A Real helyzete az idegenbeli gól miatt sem annyira reménytelen, mint a Barcáé, ettől függetlenül kicsi az esély rá, hogy ne német döntő legyen a Wembley-ben. Micsoda szívfájdalom ez az angoloknak, akik még a legjobb 8 közé se tudtak delegálni egyetlen csapatot sem. Talán igaz lehet Lineker sokat idézett kijelentésének módosított twitter-változata: a döntőt 22 ember játsza és a végén a németek nyernek…

A Bild időközben megszellőztette, hogy Lewandowski már két szerződést aláírt a Bayernnel. (Bővebben lásd még a témát: http://alomfoci.hu/lewandowski-es-a-bayern/) Nagy kár lenne, ha a Bayern elindulna a Real korábbi ostoba galaktikus korszakbeli játékospolitikája irányába, továbbá, ha a tehetséges dortmundi csapatot szétkapkodnák. (Götze és Lewa mellett, a már említett Gündogan és Hummels iránt a Barca érdeklődik.)

Persze mindezen igazolási hírek és tények beindították a gépezetet. Götze pótlására a Borussia visszahozná a Manchester Unitedtől a tavaly nyáron oda távozó Kagawát, illetve felmerült a Schalkéban magát idén végleg kinövő, de már két éve is BL-elődöntőt játszó, mindössze 19 esztendős Draxler neve is.

Mi, magyarok korábban abban reménykedtünk, hogy Lewandowski pótlására a Dortmund elviszi Szalait, ám a magyar támadó, aki kiválóan futballozik tavasszal, már nem olyan gólerős, mint ősszel volt… Nekem mondjuk van egy spekulációs tervem: a Bundesligában Lewandowski riválisa a gólkirályi címért a nagy szezont futó Kiessling, aki a Leverkusentől Dortmundba érkezhet, és Szalai talán a gyógyszergyári csapathoz Kiessling helyére. Végülis a Bayer ősszel újra a BL-ben szerepelhet, ami nem lenne rossz válogatott csatárunk fejlődésének…

DreamTeam-játék menedzserek figyelmébe:

 

A következő játékon el lehet indulni a jelenlegi csapattal, 3 csere engedélyezett, ahogy télen is. Aki így nevez és nem új csapattal, +20 ponttal indulhat a megmérettetésen!

 

Egy hozzászólás a(z) “8 gombóc német földön” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük