A Barca az El Clásicók hete előtt

El Clasico nagyobb

A katalán klub egy fájó BL-nyolcaddöntős vereség után a hétvégén kínkeservesen húzta csak be a bajnokit a Sevilla ellen. Ám a mérkőzés több tanulsággal is szolgált…

A Milan elleni gyatra játékot elemezve több szempontra is felhívtam a figyelmet, ha nem is tancsáokat osztogatva, de felvetésekkel élve, mi lehet az egyetlen esély a Bajnokok Ligájában a visszavágón.

Nos, a Sevilla ellen az első félidő tökéletesen leképezte a milánói játékot. A csapat a labdajáratásban körülményes volt, nem játszatta a széleket kellőképpen, botrányos szabadrúgásokat végzett el ígéretes helyekről. Az való igaz, hogy Alba, Puyol, Busquets, Fabregas, Pedro és Xavi nélkül nem ugyanaz a csapat, de engedtessék megjegyezni, a jelenlegi problémák forrása nem egyes játékosokban keresendő, hanem csapatszinten jelentkezik. (Csak halkan hozzáteszem, hogy a Bayern München egy hasonlóképpen felforgatott, szinte B-csapattal nagyon durván kitömte a Werder Brement, amely a forduló előtt ugyanúgy a 11. volt a Bundesligában, ahogy a Sevilla a Primera Divisionban…)

Szomorú, de egyben szinte árulkodó jelenség volt, ahogy egy bedobáshoz készülődve Iniestának nem sikerült lábbal felvennie a labdát. Hogy értsük: a világ egyik legképzettebb játékosának gondot okozott egy olyan technikai trükk, amit bármely amatőr labdarúgó 10-ből 9-szer bármikor… Ez persze nem azt jelenti, hogy Iniesta elfelejtett futballozni. Csupán jól leképezte, hogy egyetlen villanástól eltekintve impotens volt a játéka a bal szélen.

Mégis! Mégis láttam pozitív jeleket. Na, nem Botia vezető góljának megszerzéséig. Az első 42 perc mehetett a levesbe. Azonban már az első félidő utolsó perceire összekapta magát a Barca. Ha nem is ment jobban a játék, de legalább akartak. Feltüzelték magukat. Ez az, amit nagyon hiányoltam Milánóban. Mind az első, de kiváltképp a második bekapott gól után…

Aztán a második félidőben gyakorlatilag negyedóra elég volt a fordításhoz. Miként? Nem akarom fényezni magamat, de pontosan azokkal a változtatásokkal, amelyeket követeltem a Milan-meccs után a visszavágóra! Gyors labdajáratás, bátran felvállalt cselek a szélen (kihasználva a széleket végre!), a védelem mögé kerülés és jó beadások… Első gól: Dani Alves a jobb szélen a védelem mögé kerül, tökéletes beadás és az apró Villa fejjel egyenlít. Második gól: Messi villámgyors súlypontáthelyezéssel megtalálja Tellót, aki a bal szélen kerül a védelem vonala mögé, aztán ugyanez a Messi – aki Milánóban nem volt hajlandó futni – a passz után beindul, visszalép a védőjéről levállva és gólt lő. Ilyen egyszerű ez! Ja, bocs, ez a második gól úgy született, hogy a kapussal együtt 8 Sevilla-játékos tartózkodott a 16-oson belül, +2 közvetlenül a büntetőterület előtt. Egy olyan szituáció, amilyen a Milan ellen is vár a Barcára. De mint mondtam, és mint láthattuk, van megoldás…

A héten Copa del Rey-visszavágó, majd bajnoki találkozó, mindkétszer a Real ellen. A legjobb alkalmak, hogy a Barca kikászálódjon a gödörből és feltankoljon magabiztosságból a BL-visszavágóra is.

2 hozzászólás a(z) “A Barca az El Clásicók hete előtt” bejegyzéshez


    1. Tetszik a bejegyzés! Sok jó meglátás van benne. Nagyobbrészt egyezik a szerző és forrásának véleménye a Barcával kapcsolatos legfrissebb bejegyzéseimben megfogalmazottakkal. Annyi kiegészítést tennék, hogy a változások a múlt szezonban kezdődtek, amikor Guardiola futsalos elemekkel egészítette ki a csapat játékát. Ez bizonyos szituációkban bejött, pl. szögletvédekezésnél, de a pályán védekező négyzetek kialakítása és azon belül a csillagformációk felállítása nem volt nyerő. A nagyobb tér, a súlypontáthelyezések lehetősége miatt, ezt könnyedén ki lehetett játszani.

      Változások ide vagy oda, a védekező csapatokkal szemben a Barca akkor is megkínlódott, amikor még a topon volt. (pl. 2010. Inter, de akár az egy évvel korábbi Chelsea elleni párharcot is felidézhetnénk, ahol a későbbi BL-győztes katalán csapat csak nagy szerencsével és nem kevés bírói tévedésnek köszönhetően jutott tovább)

      Érdekes, hogy amit a bejegyzés szerzője a Villanova-éra számlájára ír, több rúgott, de több kapott gól, nyitottabb védekezés, nagyobb távolságok a csapatrészek között, szinte egy az egyben igazak, a tavalyi Chelsea-re, amíg Villas-Boas volt a tréner. Aztán a portugál mester megbukott, segédedzője pedig visszatérve a “Chelsea-hagyományokhoz” megnyerte a BL-t… Villas-Boas most hasonlóval kísérletezik egy erre alkalmasabb csapattal, a Tottenhammel, amelynek támadó szekciója Modric, van der Vaart távozásával meggyengült ugyan, és talán nem is szerez olyan nagyon sok gólt, de mindenképpen eredményesen muzsikál…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük