Barcelona-Berettyóújfalu meccs

Aki azt hinné sci-fit olvas a cím láttán, téved. Kiküldött barcelonai tudósítónk a Messi-féle társulatnál is komolyabb európai dominanciát képviselő barcelonai futsal-csapat és a kis magyar városka teremfocistáinak összecsapásáról számol be a teremfoci Bajnokok Ligájának megfelelő UEFA Futsal Cup legjobb 16-ja között.

FC Barcelona vs. MVFC Berettyóújfalu

(szubjektív riport újfalui-barcelonai szemmel)

Barcelona a sport városa (is). (Sok egyéb gyönyörűség mellett). Persze elsősorban a labdarúgás szerelmesei követik figyelemmel a Barca mérkőzéseit, nem csak itt, hanem szerte a világban. Azt hiszem, nem kell nagyon részleteznem, miért van Messinek és csapattársainak olyan nagy szurkolótábora.

És ahogy korábbi cikkeimben is említettem, a futball nagyon fontos szerepet játszik a barcelonai emberek életében (igen, a hölgyek körében is!).

Az FC Barcelona, ami ugye „més que un club” (több mint egy klub), több sportágban is Európa legjobb csapatai közé tartozik, számos hazai és nemzetközi sikerrel a háta mögött. Elég csak a kézilabdára, korsárlabdára vagy nevezetesen a futsalra gondolni.

Barcelona a sport városa és nem csak az 1992-es Olimpia miatt. Az elmúlt két évben a focicsapat néhány izgalmas meccsén túl magyar csapatoknak is szurkolhattam a lelátókon.

Arra viszont nem gondoltam, amikor a kézisekért izgultunk az Eb-n, vagy Gyurta Dani világbajnoki aranyérmét, néhány nappal később pedig a vízilabda csapat végső győzelmét ünnepeltük (nem beszélve a vízilabda BL-győztes Barceloneta és az Eger összecsapásáról), hogy egy nap szülővárosom csapatáért is szurkolhatok, amikor a Barcelona ellen mérkőzik.

Bizony, ez hatalmas dolog. És megtörtént! Múlt hét szerdán a Palau Blaugranaban, a Camp Nou tőszomszédságában, az FC Barcelona futsal csapata játszott az MVFC Berettyóújfalu ellen a Bajnokok Ligája elitkörében.

És nem csak a nevünkkel állítottuk nehéz helyzet elé a barcelonaiakat (a Barca honlapján és az eredményjelző táblán Berettújfalu szerepelt, ezt később a kijelzőn helyesbítették. Természetesen nem túlzás jónak minősíteni a csapatot (sőt!), de nem vagyok benne biztos, hogy a szervezők ezzel a kis nyelvi játékkal szerették volna elismerésüket kifejezni).

Mindenesetre a világsztárokból álló alakulatnak nem volt könnyű dolga a magyar bajnok ellen. Az első félidő, annak ellenére, hogy végül sikerült a Barcának négy góllal elhúznia, meglehetősen kiegyenlített játékot hozott. A csapatok járatták a labdát, váltogatva a futsalban jól ismert formációkat és kombinációkat, de labdajáratásban egyáltalán nem látszott különbség a két csapat között. A Barcások nem tudták nagyobb sebességgel körbeadogatni a labdát, az MVFC mezőnyjátékosai pedig lábbal lekövették ezt és semlegesítették a támadásokat, vagy Tihanyi Csaba védett nagyszerűen.

Persze a katalán csapat alakított ki több helyzetet az első játékrészben, de a gólok csupán egyéni megvillanásokból születtek. Amikor egy az egyben el tudtak menni, akkor sikerült csak igazán veszélyes helyzeteket kialakítaniuk.

A második félidő már más játékot hozott. A Barca kicsit visszább vett, vagy nem tudtak nagyon újat kitalálni, és a Berettyóújfalu kezdte többet birtokolni a labdát és sorra dolgozta ki a helyzeteket. A 32. percben pedig egy szép támadás után Siska Gergő emelt a hálóba. A népes berettyóújfalui szurkolótábor és néhány barcelonai magyar örömtől ittasan ugrott fel helyéről és ünnepelte a gólt.

Maga a futsal elnevezés is az ibériai félszigetről származik, így tehát nem csoda, hogy ebben a sportágban is a legjobbak között versenyeznek az itteni együttesek. Viszont Berettyóújfalu csapata nagyon szépen helytállt Spanyolország legjobbja ellen és a többi csapattal szemben sem vallott szégyent. Már percekkel a lefújás előtt is szólt a „Szép volt fiúk” az újfalui sarokból. És valóban minden elismerést megérdemel a csapat, hisz eddigi egyedüli (légiósok nélkül felálló) magyar csapatként jutott be az elitkörbe. Élmény volt látni a szép játékot. Köszönet mindenkinek, aki dolgozott ezért.

Szép volt fiúk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük