Guardiola új módszerei a Bayernnél

Nagyon nehéz feladat előtt állt a nyáron Pep. Egy tökéletesen működő csapatot kellett átvennie, amely az épp befejeződött szezonban mindent megnyert. Szokták mondani, innen csak bukni lehet. Ugyanakkor igaza volt Oliver Kahnnak is: Semmi ok nincs arra, hogy sajnáljuk Guardiolát. Ő egy kiváló edző és egy nagyon jó csapatot kap kézhez. Ugyan mi baja lehet?

És ez valóban így is van. Pep Heynckeshez hasonlóan perfekcionista. Tudta jól, hogy nem lehet egyik-napról a másikra gyökresen felforgatni a csapatot. A saját filozófiája és módszerei fokozatos, de tudatos bevezetése az utóbbi hetek eredményei és játéka alapján kezdik meghozni gyümölcsüket. Nézzük, mi minden változott a münchenieknél!

Edzés

 • Az egyes gyakorlatok ideje perce pontosan meg van szabva.
 • Három fajta megkülönböztető trikót használnak (narancssárga, sárga, lila), attól függően, hogy éppen milyen taktikai feladat van soron.
 • Állítólag még a sarkazást is megtiltotta. (a Focus magazin szerint)
 • Életkorukból adódóan is Heynckes-szel ellentétben nem a távolból szemléli az edzést, hanem testközelből, gyakran maga mutatva be az elvégzendő gyakorlatot.
 • Minden mérkőzésről (akár a legkomolytalanabbnak tűnő edzőmeccsről is) a legapróbb részletekre kiterjedő videóelemzés készül, ehhez elcsábították a Schalkétól a téma egyik legnagyobb szakértőjét, Lars Kornetkát.
 • Ahogy az elnökség vezetője, Rummenigge fogalmazott: “Mi vagyunk valószínűleg az utolsó klub Európában, amely nyilvános edzéseket tart.” Guardiola azonban nem kívánta az elsősorban a szurkolók igényeit szolgáló intézménnyel kiteríteni taktikai kártyáit a nyilvánosságnak (és legfőképpen a konkurrenciának), ezért egyre több foglalkozás zárt kapuk mögött zajlik.
 • Még a fűnek is Pep elképzelései szerint kell nőnie. A nyári edzőtávor előtt két héttel már szakembereket küldött a gyep minőségét vizsgálandó, egy műfüves pályára pedig igazi fű lefektetését kérte, mert a műfüves pályát sérülésveszélyesnek tartotta.

Táplálkozás, pihenés

 • Szigorúan kézben tartja a játékosok étkezését is. A csapat szorosabb egyben tartását, de kiváltképp a táplálkozásuk feletti felügyelet miatt bevezette, hogy edzésnapokon a játékosok együtt reggeliznek és ebédelnek. A menü összeállítására a Német Labdarúgó Szövetség táplálkozás-szakértőjét, Mona Nemmert szerződtették le.
 • Az öltözőben kötelező a banános turmix elfogyasztása.

Utánpótlás

 • Ahogy az a Barcánál alapfilozófia, és egyébként a Bayernnél is nagy hangsúlyt kap, az utánpótláscsapat játékosaira is figyel. Velük kiegészülve 30 fős keretet vitt magával az olaszországi edzőtáborba.
 • Szezon közben persze a szűkebb kerettel kíván dolgozni, de fontos, hogy az első csapatnál meghonosított játékkultúrát a második csapat játékosai is elsajátítsák.

Edzések irányítása testközelből. Az egyes feladatokhoz kiszabott megkülönböztető trikók.

Taktika

 • A Heynckes által tökélyre fejlesztett 4-2-3-1-es szisztéma a múltté. Ám Pep nem is a Barcában használt 4-3-3-at adaptálta, hanem egy érdekes, 4-1-4-1-es rendszert. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is.
 • Azzal, hogy a védelem előtt csak 1 védekező középpályás van, alaposan megbolygatta a játékospolitikát ezen a poszton. Timoscsuk már Pep érkezése előtt távozott a Zenitbe, Javi Martinez a Konföderációs Kupa miatt később kapcsolódott be, majd megsérül, így ő egy ideig nem okoz fejtörést, a Confed Cup-ot alapemberként Brazíliával megnyerő Luiz Gustavo pedig felmérte a helyzetet és az átigazolási időszak hajrájában Wolfsburg felé vette az irányt. Schweinsteiger, aki szinte emblematikus figura korunk Bayernjében – valahogy nem lopta be magát Pep szívébe. A katalán mester jóformán a helyére leigazolta Thiago Alcantarát, aki nagyon jól kezdett a Bayernben, hiszen ő ismerte a legjobban Guardiola stílusát, súlyos sérülése azonban a “konfliktus” elodázását hozta. Pep azóta többször Lahmot játszatta ezen a poszton, aki bebizonyította, hogy egy sokoldalú világklasszis, a leggyorsabban alkalmazkodott az új edző elvárásaihoz, és több poszton is remekül helyt állt. Bár a tavaly csak ünnepnapokon pályára lépő Rafinha nagyon jól szállt be Lahm helyén, azért nekem hiányzik a csapatkapitány agilis szélsőjátéka, de amíg az eredmények jönnek…
 • A csatárkérdés is hamar lekerült a napirendről: Gomez a Fiorentinába igazolt, Guardiolánál is Mandzukic az első számú csatár, akinek azért van alternatívája, pl. Müller, de az is igaz, hogy az új rendszerben a horvát támadónak nem kell annyit hátrafelé besegítenie. Cserébe a támadó középpálya is jobban a nyakán van, igaz, ez egyelőre nem érződik meg a gólérzékenységén.
 • A statisztikai adatokat elemezve talán nem is olyan meglepő kép tárul elénk: a Guardiola-vezette München többször lő kapura meccsenként, több fejpárbajt nyer (ez pl. a Barcánál egy gyenge pont volt), magasabb arányban birtokolja a labdát, magasabb a passzpontosság és több párharcot is nyer meg, mint a Heynckes-féle a fergeteges múlt szezonban. Persze, most még a bajnokság elején járunk, releváns összehasonlítást csak a szezon végén láthatunk, de az egyelőre figyelemre méltó, hogy milyen jó munkát végez Pep a Bayernnél.

(Forrás: http://www.gmx.net/themen/sport/fussball/1liga/56ahis8-pep-guardiola-aenderungen-fc-bayern)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük