Joachim Löw kijelölte bővebb keretét

Az egyik aranyesélyes válogatott, a Nationalelf névsora:

kapusok: Neuer, ter Stegen, Wiese, Tieler

védők: Badstuber, Boateng, Höwedes, Hummels, Lahm, Mertesacker, Schmelzer

középpályások: L. Bender, S. Bender, Draxler, Götze, Gündogan, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Podolski, Reus, Schürrle, Schweinsteiger

csatárok: Cacau, Gomez, Klose

A 27 névből még 4 ki fog esni, tekintve hogy csak 23 játékos nevezhető a tornára. A keretben helyet kapott jónéhány olyan játékos, aki még nem vagy csak egy alkalommal húzhatta magára a címeres mezt: ter Stegen, Zieler, Draxler, Gündogan, S. Bender. A szűkítésnél valószínűleg közülük kerül majd ki a kiesők zöme.

Érdekes módon kimaradt S. Kieβling, a Bundesliga tavaszi gólkirálya, pedig számára nem ismeretlen a válogatott és a nagy tornák légköre, a mostani szezonban pedig a BL-ben is szerepelt, azaz van “némi” nemzetközi rutinja, ellentétben például a 4-szeres válogatott Marco Reus-szal, akinek a tehetségéhez kétség sem férhet, ám Bundesligán kívüli tapasztalata egyáltalán nincs. Mint ahogy nem sokkal bír a még mindig tinédzser Götze sem (közvetlenül az Eb előtt tölti be a 20-at), miközben Löw egy interjúban hangsúlyozta, a két fiatal, rendkívül technikás, agilis játékosra nem csak kiegészítő szerep vár az Európa-bajnokságon.

Érdekes a kapus-kérdés is: korábban nagy fejtörést okozott, hogy ki legyen az első számú hálóőr, volt Kahn-Lehmann rivalizálás, majd az utánuk maradt űr betöltésére vetélytársa sérülése miatt bekerült Neuer, akinek a helye jelenleg megingathatatlan. Ha ő kiesne, csak Tim Wiese jöhetne szóba, ám csúcsformában már ő sincs régóta…

A kevés csatár, a nagyszámú középpályás – köztük számos, a klubjában csatárt vagy támadó középpályást játszó futballista is jelzi, hogy a német szakvezetés ragaszkodik a 2010-es vb előtt Ballack sérülése miatt kényszerűségből átvett holland karácsonyfa-felálláshoz: 4-2-3-1.

Kockázat azért elöl is van bőven. Gomez és Klose is ugyan jó szezon tudhat maga mögött, ám a csatárok doyenje a Lazio utolsó meccseit izomszakadás miatt már kihagyta (március 18. óta), mert az Eb-re ki akarta pihenni sérülését. Hogy felépül-e teljesen és legfőképp, csúcsformába tud-e lendülni az Eb-ig, nagy kérdés. Cacau pedig ezúttal sem élete szezonját futotta, igaz, szerény góltermésének a felét az elmúlt bő egy hónapban szerezte, ami azt jelzi, talán épp mostanra indult be igazán. Ez akár még egy jó Eb-előjele is lehet. Nem hiszem azonban, hogy főszerepet szánna neki a kapitány. Aki bajban is lenne, ha a másik két csatára kidőlne a sorból. Persze ez esetben még feltolhatná Podolskit vagy Müllert ék pozíciójába, azért ott egy jó Gomezt vagy akár egy jó Klosét ők is bajosan tudnának helyettesíteni. Ezért is hiányozhatna Kieβling, bár lehet, hogy Löwnek van igaza: a Leverkusen csatára ebben a rendszerben sem csatárként, sem pedig középpályásként nem nagyon illik a képbe…

Kérdőjeles még Mertesacker szereplése is, hiszen a hórihorgas belső védő az év eleje óta nem lépett pályára, bokaműtétje óta ugyan felépült és legutóbb az Arsenal honlapján idézett kijelentése szerint már most 90-95%-os a fittségi állapota. Helyén a védelem tengelyében a hazai BL-döntőig menetelő Bayern-kettős Boateng-Badstuber képzelhető el. Érdekes, hogy 2010-ben a vb-n még egymást szorították ki a kezdőből – szélső védőként… Szóba jöhet még belső védőként Hummels, bár Nationalelf-tapasztalata még nincs túl sok. Ugyanez a helyzet a balhátvéd Schmelzerrel. Bár azt is tudjuk, Löw nem fél kevésbé tapasztalt játékosokat bedobni a mélyvízbe, ha megbízik a játéktudásukban. Én viszont még azt sem tartanám kizártnak, ha az első csoportmeccsre a 3 Bayern-es védő (Lahm, Badstuber, Boateng) egészülne ki akár Mertesackerrel, akár valamelyik dortmundi sráccal, amelyik a felkészülés során meggyőző teljesítményt tud nyújtani. Ez esetben Badstuber akár ki is kerülhet szélre…

Érdekes lehet az is, hogy úgy általában a Bayern- vagy a Dortmund-játékosokat preferálja-e majd a kapitány. A két csapat szombaton még összecsap a német kupa döntőjében, a Bayernre pedig 1 héttel később még a BL-döntő megvívása is vár.

A két védekező középpályás posztra is még az elkövetkező hetek adják meg a választ. A vb után kézenfekvő lenne a Schweinsteiger-Khedira páros szerepeltetése, ám nem szabad megfeledkezni Kroos-ról sem, aki talán mindkét “riválisánál” jobb szezont zárt (zárhat, hiszen a hab a tortáról, két döntő, még ezután jön). Khedira egy nagyon jó csapat legszürkébb játékosa volt, míg pl. Kroos – többek között Schweinsteiger hosszas hiányzása miatt is – meghatározó egy másik nagyon jó csapat középpályáján. (Ráadásul ez a másik nagyon jó csapat ki is ejtette Khedira Realját a BL-ből…) A madridi BL-elődöntőn egyébként engem is meglepett Jupp Heynckes, a Bayern München edzője, amikor a Schweinsteiger – Kroos – Luiz Gustavo hármasból nem választott, hanem egyszerre szerepeltette mindhármukat. Persze így Robbennel és Ribéryvel a két szélen 4-5-1-re állhatott át a Bayern. A német válogatottban ugyanezt nem lehet megtenni, mert a csapat gyöngyszemének, Özilnek nem lenne helye. (Persze, ha belegondolunk egy nagyon merész húzásba, miszerint Schweinsteiger-Kroos-Khedira mellett a két szélen Reus és Götze keverne, a szervezés-előkészítés özili feladatát is megosztva… Mindez azonban csak arra az eshetőségre jöhetne szóba, ha a Real Madrid karmestere sérülés miatt kiesne.)

A támadó középpálya hármasa sem túlzottan egyértelmű: Özil a centrumban ugyan nem vitás, ám a két szélén a pedzegetett Reus és Götze nem elképzelhetetlen, bár én még mindig inkább a klubjában felemást szezont futott Poldira (18 gól, de kiesés a Kölnnel) és Müllerre szavaznék.

Ha most hétvégén kellene pályára lépnie a Nationalelfnek, nálam így nézne ki a kezdő 11:

Neuer – Lahm, Badstuber, Boateng, Schmelzer – Kroos, Khedira – Reus, Özil, Podolski – Gomez.

Egy hozzászólás a(z) “Joachim Löw kijelölte bővebb keretét” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük