Kapjunk ki a portugáloktól!

Nem szoktam ilyet kérni, de most tényleg azt szeretném, ha veszítenénk Portugália ellen. Remélem, Storck mester is végigszámolgatja a lehetőségeket és erre a következtetésre jut.

Jó nekünk a vereség Portugália ellen, nicht wahr, Bernd?

Két forduló után ugyanis vezetjük az F-csoportot és valljuk be, az eddig mutatott formák alapján kifejezetten jó esély van arra, hogy ne kapjunk ki a portugáloktól papírforma szerint. Márpedig már egy döntetlennel is mi nyerjük a csoportot.

A sorsolás nem kifejezetten szimpatikus szeszélye folytán ebben az esetben a legjobb 16 között az E csoport 2-ja, szinte biztosan Belgium várna ránk. Természetesen nem kell megijedni tőlük sem, de ha már számolgathatunk és álmodozhatunk, miért ne céloznánk meg a legjobb 8-at egy potenciálisan olyan ellenféllel szemben, aki papíron velünk egy súlycsoportban van, azaz jó játékkal, szervezett focival verhető.

Ilyen ellenfelek várhatnak ugyanis a csoportunk 2. helyezettjére, mert akkor a B. csoport ezüstérmesével ütközünk, amely jelen állás szerint legvalószínűbben az orosz, wales-i, szlovák trióból kerülne ki, “legrosszabb” esetben az angolok lehetnének nyolcaddöntős ellenfeleink. Az előző 3 közül szerintem bármelyik ellen van keresnivalónk, és az angolok ellen is több esélyünk van, mint a belgák ellen. (Ráadásul, mire a mi utolsó csoportmeccsünkre sor kerül, addigra már tudni fogjuk, mire számíthatunk a B-csoportból. Sajnos, a belgáék utánunk játszák az utolsó meccsüket, így nem tudhatjuk, hogy csoportgyőzelem esetén is egy meglepetés ír vagy svéd válogatott lehetne az ellenfelünk az E-jelű kvartettből.)

Tehát, nem megnyerni a csoportunkat.

Oké, de mi van, ha lecsúszunk a 3. helyre?

Mert ha veszítünk Portugália ellen, csak egy biztos: Ronaldóék előttünk végeznek.

Ha Izland nyer Ausztria ellen, akkor biztosan 3. vagyunk. Mekkora ennek az esélye? Van, de szerintem nem sok. 50-60% esélyt látok arra, hogy Ausztria nyer, de ők minket nem előzhetnek meg. Ezenkívül 20-30% az esélye a döntetlennek, ebben az esetben is 2. vagyunk, és csak max. 10-20% esélyt látok rá, hogy az izlandi furcsa foci menetelése tovább tart, és behúzzák a meccset valahogy. (Mert lehengerlő játékukra és fölényes győzelmükre nem fogadnék…)

Szóval, van egy minimális kockázat, hogy 3. leszünk és akkor vagy Németország vagy Spanyolország vár ránk a legjobb 16 között. Ezt mindenképpen jó lenne elkerülni, de szerintem a reális célként elérhető negyeddöntőért cserébe ennek kockázata bevállalható – mivel Izlandnak köszönhetően minimális – a Portugália elleni vereséggel.

És ha már álmodozunk: mi van ha bejön ez a taktikázás és tényleg bejutunk a legjobb 8 közé?

Akkor a fentiekben leírt optimális esetben a házigazda franciákkal játsszunk az elődöntőbe jutásért. Ott meg bármi lehet…

Ja, eszembe jutott 2004.

Ott is volt egy német kapitány által igazgatott válogatott, amelyek az első meccsen nyert, a másodikon ikszelt, a 3-at viszont elveszítette. Aztán a legjobb 8 között megverte a franciákat…

Emlékszik valaki? Ők voltak a görögök…

"Kapjunk ki a portugáloktól!", 5 out of 5 based on 1 ratings.
Kategória: Álomfoci-blog | A közvetlen link.

Kapjunk ki a portugáloktól! bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. be8ki szerint:

  Csoportmásodikként elég erős ágra kerülünk. Még mindig kapjunk ki a portugáloktól? ;)

  • jorginho szerint:

   Jogos az észrevétel!
   De: ha 2. vagyunk, akkor Angliával játsszunk és ott van esélyünk, utána pedig Franciaországgal a 8 között, ami már ki-ki meccs és ha eljutunk az elődöntőig, egye fene, ott már jöhet a német, olasz, spanyol trióból bárki. :-)

   Ha viszont 3-ok leszünk, akkor Horvátország az ellenfelünk. Nagyon jók, de Modric, Mandzukic sérült, Corluka szédeleg, ha nem is mérvadó, pszichésen számít, hogy nemrég ikszeltünk velük. És utána a Svájc-Lengyelország győztese várna ránk a 8 között…

   Ha megnyerjük a csoportot, akkor majdnem biztos, hogy Belgium az ellenfél. Az igaz, hogy amennyiben túljutnánk rajtuk, akkor már egész könnyűnek tűnik az ág (valójában egyik sem az :-)), de én szívem szerint abszolút top-csapattal (spanyol, német, francia, belga, olasz) csak a negyeddöntőben találkoznék először, ha lehet…
   Persze, van még egy opció: Zlatanék megtréfálják a belgákat és ők lesznek a csoportmásodikok.
   De ez sajnos, csak a mi meccsünk után derül ki.

 2. be8ki szerint:

  Ha nekünk iksz az utolsó, Izland meg hárommal veri Ausztriát, akkor ők az elsők és mi vagyunk a másodikok. Realitása most bárminek van :)

  • jorginho szerint:

   Így igaz, csak ahogy fentebb is írtam, nem nézem ki Izlandból, hogy meg tudja verni Ausztriát.
   Egyébként a fentiekből kimaradt, hogy 3. hellyel a miatt is kellene vigyázni, nehogy végül a legjobb 4 harmadik helyezett közé ne érjünk oda. Viszont az a mi meccsünkig már valószínűleg kiderül, elég-e a 4 pont a továbbjutáshoz. Egy rosszabb 3. már biztosan van, mert Albániának csak 3 pontja van.

   • be8ki szerint:

    Ausztria rá fog hajtani a 4 pontra, mert azzal nagy valószínűséggel továbbjutó. Izlandnak meg csak egy kinyíló, támadó személetű ellenfél kell… Meglátjuk holnapután ;)

    • ibalo szerint:

     pont így, ahogy be8ki mondja! ráhajtanak a győzelemre, de én nem érzem az osztrákokban az erőt, még egy gólt sem rúgtak. Ronaldo tizijének köszönhetik, hogy egyáltalán van még esélyük

     • jorginho szerint:

      Szerencsénkre valóban csalódást keltő az osztrák válogatott eddigi szereplése, de azért ne feledjük, komoly csapatokban számítanak alapembernek játékosaik (többek között van német és angol bajnok a soraikban), veretlenül, csoportelsőként jutottak ki az Eb-re és mindenképpen jobb játékerőt képviselnek, mint az izlandiak.
      Ausztriát egyszerűen sikerült meglepnie a magyar válogatottnak, Portugália elleni iksznek pedig valóban örülhetnek.
      Izland ellen azonban ők az esélyesek, főleg ha addigra kiderül, 3 ponttal nem mehet tovább csoportharmadik, mert akkor Izlandnak sem elég az iksz…

    • ibalo szerint:

     Pont így, ahogy be8ki mondja! Ráhajtanak a győzelemre, de én nem érzem az osztrákokban az erőt, még egy gólt sem rúgtak. Ronaldo tizijének köszönhetik, hogy egyáltalán van még esélyük.

    • jorginho szerint:

     Ez így lesz. Azért nagyon nem kell kinyílnia az osztrákoknak. Nekünk is sikerült úgy egyenlítenünk, hogy közben nem kockáztattunk túl sokat.
     De ahogy írtad, holnapután eldől minden. :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>