Katalán katasztrófa

 

Jaromir kicsiAmint látható V. Sanyinak már a döntő előtt nincs is más dolga, minthogy eldöntse a sörözést vagy a vacsorát kéri, esetleg az Eb DreamTeam-játék győzelem után egy újabb alomfoci.hu-pólót szeretne…

27 pont az előnye a második K. Timivel szemben, úgy hogy Timinek Ribery-je és Neuerje van, Sanyinak pedig Ribery-je. Az átfedés miatt csak Neuer jelentheti a különbséget, de maximum +3 pontot hozhat, ha kapott gól nélkül ússzák meg a meccset. Timi győzelméhez ezenkívül még 5 gólt kellene szereznie a derék hálóőrnek, ami nem hogy nem valószínű, hanem egyenesen lehetetlen!

Forza Valdez a 3. helyről még beelőzhetne, ám Lahmmal és Gomezzel még akkor is esélytelennek tűnne, ha a német csatár biztos kezdő lenne. Ez esetben is egy 0-ra lehozott meccsen 9 góllal kellene hozzájárulnia a Bayern-győzelemhez a csatárnak. Hogy ez nem következik be, arra azért nyugodtan fe lehet tenni a házi ezüstöt egy fogadáson…

 

FC Barcelona – FC Bayern München 0-3

Ahogy azt már a múlt heti meccs után is írtam: ez a szép korszak a Barca életében (a klub történetének legsikeresebb érája!) véget ért. Ugyanezzel a kerettel, ugyanezzel a játékstílussal már nem lehet megismételni az elmúlt pár év sikereit.

Tény, hogy a visszavágón nem állt rendelkezésre Busquets, és Messi, ki tudja, milyen egészségi állapotban csak a padon kapott helyett, hogy aztán a meccs alatt végig ott is maradjon, ám az eredményen érdemben szerintem az ő pályára lépésük sem változtatott volna. Talán, ha Messi a múlt héten is egészségesen játszik… A továbbjutás kérdését szerintem nem befolyásolta volna. Legfeljebb nem lett volna ennyire megalázó.

A Bayern-henger tovább zakatolt. Egy Barca és egy Juve ellen 4 meccsen gólt nem kapni és 11-et rúgni… Erről szuperlatívuszokban sem lehet az elismeréshez méltóan beszélni.

Müller két meccsen 3 gólt szerezve csattanós választ adott Hitzfeldnek: ha nem is “Filigrantechniker”, de nélkülözhetetlen a bajoroknál.

Hasonlóképp Robben is megmutatta, hogy nem lehet leírni. Apropó, itt visszatérhetünk a Barcával kapcsolatos korábbi felvetésemhez: egyetlen csapat sem teheti meg, hogy nem készül az ellenfeleiből. Illett volna tudni, hogy Robben jobb szélről soha nem lövi el a labdát gyengébb lábbal, szinte mindig befelé cselez a bal lábára…

Hitzfeld volt a tréner mind a Borussiánál, mind a Bayernnél, amikor a két német klub eddigi egyetlen BL-győzelmét aratta. Ez most már mindenképpen meg fog változni, ám nagy kérdés, hogy a Real Madrid kispadján már hasonló sikert megélt Heynckes, vagy az e téren újonc Jürgen Klopp örülhet majd május 25-én este. Szinte közhelyes, de nyilván mindenki a Bayernt tartja esélyesebbnek, amihez én azért hozzátenném, hogy egyetlen meccsen bármi megtörténhet. És a Dortmund szintén nagyon jó csapat.

Persze, Götze valószínű hiánya meg fog érződni a támadójátékon. És egy érdekesség: Lewandowskit megkérdezték, hogy nem lesz-e furcsa a döntőben a jövendőbeli csapata ellen játszani (hivatalosan, ugye még nincs szó róla, hogy a Bayernhez igazolna, sőt a müncheniek erősen tagadnak. Viszont már írtam egyszer, ha valamit a Bayernnél nagyon tagadnak…). Szegény lengyel fiú nagyon zavarba jött és bagadozva válaszolt, hogy mindent meg fog tenni a Dortmund sikeréért. Úgy hogy a Münchenbe igazolását már csak ez alapján is tényként kezelhetjük.

Érdekes, hogy a két Bundesliga-csapat még a bajnokságban is találkozik egymással, de az a meccs nem előjáték lesz. A bajnokság eldőlt, annak a meccsnek gyakorlatilag semmilyen tétje nincs, legfeljebb majd arról ad pontos képet, melyik csapatnak erősebb a kispadja. Most szólok, a Bayerné. Méghozzá sokkal!

És talán ez az, ami alapvetően meghatározza a Barca és a Bayern közötti különbséget. Az FC Messi olyan csapat, amelyben az aranylabdás nem hiányozhat, illetve egy-két kulcsjátékos kiesésével lényegesen gyengébbé válik az együttes. Ezzel szemben a Bayern kezdőjében tetszőlegesen kicserélhető akár 4-5 játékos is, és ez egy cseppet sem látszik meg a csapat teljesítményén. A góltermést tekintve a spanyol pontvadászatban Messi lőtte a Barca góljainak 44%-át (!), azaz gyakorlatilag minden második gólt. Ezzel szemben a Bayernnél a három csatár (Mandzukic, Müller, Gomez) szerezte a gólok kb. felét…

A Barcánál váltásra lesz szükség. Hogy ez milyen formában valósul meg, most még nehéz megítélni. Én látok rá esélyt, hogy az idény végeztével Tito mint vezetőedző távozik. A tiki-taka és a klubot körüllengő játékstílus egyik napról a másikra nem változtatható meg. Ez nem is cél! A keret nagyobbrészt olyanokból áll, akik a Barca futballakadémiáján nevelkedtek. A csapatba elkelne ugyanakkor egy-két tehetséges, új játékos, akik fel tudják venni ezt a stílust, továbbá egy olyan edző, aki már letett valamit az asztalra, de van köze az AjaxBarcelona tengelyhez, vagy legalább az FC Barcelonához. Nagy nevet nehéz lesz igazolni, bár pl. Rijkaard jelenleg épp szabad a piacon… 🙂

Hasonló elképzeléssel lehetne még Ronald Koeman, aki viszont edzőként fajsúlyos eredményeket nem tud felmutatni. Luis Enrique pedig a “Kis-Barcával” Rómában megbukott… Nehéz lesz így továbblépni, de ha marad Tito Villanova, vagy valami hasonló kaliberű edző kerül a kispadra, egyvalamit akkor is feltétlenül meg kell lépni: az átállást a 4-2-3-1-re. Ebben Messi szerepe megmaradna, stabilabbá válna a védekezés és jobban elférnének a támadószellemű középpályások a pályán. Ehhez Busquets mellé védekező középpályásnak jól passzolna az átigazolási pletykákban felmerült Gündogan, lehet, hogy Sanchez is jobban ki tudna bontakozni, és ezáltal talán Fabregasnak is lenne helye a csapatban.

DreamTeam-játék menedzserek figyelmébe:

 

A következő játékon el lehet indulni a jelenlegi csapattal, 3 csere engedélyezett, ahogy télen is. Aki így nevez és nem új csapattal, +20 ponttal indulhat a megmérettetésen!

Egy hozzászólás a(z) “Katalán katasztrófa” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Edzőkerengő | Álomfoci

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük