Kezdődik a Bundesliga!

Kemény férfiak vágyálma: a salátástál

Holnap este a Bayern München – Borussia Mönchengladbach találkozóval kezdetét veszi a Bundesliga 51. szezonja. Kicsit talán szimbolikus is ez a nyitány, hiszen a Bayernnel az elmúlt szezonban triplázó, ám edzőként most visszavonuló Jupp Heynckes életében ez a két klub volt a legmeghatározóbb. Játékos pályafutása nagy része a Gladbach-hoz kötődött, míg edzőként ez a két klub volt, amelyeknél a legtöbbször és a leghosszabb ideig ült a kispadon. És így búcsúzóul elmondhatja, legnagyobb szakvezetői sikereit is ezek egyikével élte át.

A Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában a német futball átvette a hegemóniát a spanyoloktól, ezért azt is szimbolikus jelentőségűnek tekinthetjük, hogy Heynckes utódja a müncheniek vezető edzői posztján az a Guardiola, aki néhány éve a spanyol egyeduralom megteremtésében játszott kiemelkedő szerepet.

Egy bitangerős csapatot, de a közelmúltbeli sikerek miatt hihetetlenül magas elvárásokat is örökölt a spanyol tréner, ezért többen féltették, mint irigyelték őt. Az eddigi bő egy hónapban világossá vált, Pep nem ijed meg a kihívástól, és ragaszkodik ahhoz, amiben ő maga hisz. Nem a heynckesi örökséget kívánja tovább vinni, hanem a saját elképzeléseit szeretné megvalósítani, amit csak helyeselni lehet. És idővel beérhet a munkája gyümölcse. Mondanám, hogy vigyáznia kell, mert Münchenben nem tart ki sokáig a bizalom, ha nincsenek eredmények, de ez a Bayern annyira erős, hogy még akkor sem lesznek kudarcaik, ha egy ideig nem áll össze Guardiola elképzelései szerint a játék…

Götze és Badstuber egyelőre a partvonal mellől figyeli Guardiola alakuló csapatát

Mint mindig, de talán most még erősebben, mint valaha, a Bayern az első számú bajnokesélyes. A német Szuper Kupa ugyanakkor megmutatta, a Dortmund elvesztett trónja visszaszerzéséért indul, és ha ez nem is sikerül majd neki, ezúttal biztosan nem enged utcahossznyi előnyt a bajoroknak.

A BVB a jubileumi szezont nagy hajrával túlélő Augsburghoz látogat. Dortmundból távozott egyik legjobbja, Götze. Ráadásul épp a rivális Bayernhez, ám úgy tűnik, a Borussia nem nagyon gyengült, sőt erősödött az újakkal: a brémai görög válogatott védő Sokratis-szel, a szélvészlábú, ám helyzetkihagyásban is jeleskedő gaboni Aubameyanggal és a Sahtar örmény klasszisával Mkhitaryannal.

Mkhitaryan jól beilleszkedett a Dortmundba, ám a felkészülés alatt megsérült…

A legutóbbi bronzérmes Leverkusen az elmúlt szezon egyik meglepetéscsapatának számító Freiburgot fogadja. A gyógyszergyáriak értékes játékosokat veszítettek, Carvajalt visszavásárolta nevelőegyesülete a Real Madrid, míg Schürrle a Chelsea-hez távozott, helyettük számos még kevésbé ismert, de Bundesliga-szinten már bizonyító futballista érkezett: Son, Can, Kruse, Spahic, Hilbert.

Bennünket leginkább két csapat érdekel a német bajnokságból: a Schalke és a Hannover. Az előbbi legnagyobb erősítése Szalai Ádám megszerzése volt, és reményeink szerint idén is a BL-indulásért küzd majd, miközben magában az európai elitligában is megállja a helyét. A gelsenkircheniek a Hamburgot fogadják az első fordulóban, jó eséllyel Ádámmal a kezdőben. Az alsószászi csapatnál a távozók listája hosszabb és jelentékenyebb, mint az érkezőké, ám a Hannover így is erősödött a nyáron, mert felépülve visszatért Huszti Szabolcs a csapatba, és pár napja a német kupában már be is köszönt egy ráadásban szerzett góllal. Ő a hétvégén a Wolfsburg ellen bizonyíthat.

Érdekesség még, hogy visszatér a Bundesligába a 2009-ben még kis híján bajnok, azóta viszont az első és a másodosztály között ingázó Hertha BSC, és az 1985 óta élvonalban nem szereplő Eintracht Braunschweig, amely 2 éve még a harmadosztályban volt bajnok…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük