Ki jut ki a vb-re?

Az már korábban eldőlt, hogy a címvédő brazilok mellett 4 “ázsiai” ország, jelesül Japán, Dél-Korea, Irán és Ausztrália biztosan ott lesz a jövő évi világbajnokságon, míg a többi földrészen még izgalmas hajrák maradtak a selejtezők végére.

A mostani két játéknapon lejátszott találkozók után újabb résztvevők csatlakoztak az elit klubhoz. Európából Olaszország és Hollandia már behozhatatlan előnyre tett szert, így ők a hátralévő mérkőzésektől függetlenül egyenes ágon kvalifikálták magukat. A CONCACAF-zónából hasonlóan biztosította helyét az Egyesült Államok és Costa Rica, Dél-Amerikából pedig Argentína.

Európa

Sajnos, nekünk magyaroknak felemásra sikeredett ez a két meccs. A hollandokkal ikszelő észteket magabiztosan léptük le, ám Bukarestben megalázó vereséget szenvedtünk, pedig pótselejtezős reményeinkhez elengedthetetlen lett volna legalább 1 pont. Mivel a törökök megtették azt a szívességet, hogy az egyébként valóban gyenge román válogatottat megverték, ezért a matematikai esélyeink még élnek, de a sikerhez hatalmas bravúr kellene Hollandiában.

Már csak egy hajszál választja el a belgákat a vb-részvételtől. Magabiztos 5 pontos előnyük van a horvátokkal szemben, igaz, a következő körben éppen hozzájuk látogatnak, de eddig veretlenek, és innen már csak ők szúrhatják el. Úgy tűnik, bejött, amiért már korábban felhívtam a figyelmet rájuk: http://alomfoci.hu/a-belgakra-oda-kell-figyelni/

Balotelli sokoldalú tehetségét mutatta nemrég azáltal, hogy zongorán az olasz himnuszt játszotta el, amit még egy vérbeli karmester, Andrea Pirlo is átszellemülten hallgatott. A csehek elleni seljtezőn azonban nem azt bizonyította, hogy ő játszik a zongorán, a többiek meg hadd cipeljék azt, és mondjuk, egy zenész finomlelkűségét is nehéz volt felfedezni rajta. Egy gólkirályi címre elegendő 100%-os ziccert hibázott, miután a csehek vezetést szereztek, majd megtaposta Sivokot, amiért ki kellett volna állítani, ám megúszta sárgával, hogy a végén az ő tizenegyes góljával jusson ki a vb-re az azzurri.

Ebben a csoportban azonban eddig sem Pirlóék csoportelsősége volt kérdéses, hanem a pótselejtezős hely, amelyért még most is 4 csapat van versenyben, ám amelyre igazi esélye csak a bolgároknak és a dánoknak van. Bulgária Örményországba látogat még, és fogadja a cseheket, míg Morten Olsenék az olaszokat fogadják, és Máltára látogatnak. Nem könnyű megmondani, kinek van nehezebb sorsolása.

A németeknek sem kell sok a kvalifikációhoz: 5 pont előnyük van a svédekkel szemben, akiknek még hátrafelé is kell tekintgetniük, mert Ausztria 3 ponttal van lemaradva mögöttük. A 2 játéknapon mindkét rivális one-man-show-ból élt, a svédeket Ibrahimovic, az osztrákokat Alaba vitte a hátán. Ausztria Svédországba látogat a következő körben, egy nem túl valószínű idegenbeli bravúr esetén egész jó kártyáik lennének, mert az utolsó körben a németek mennek Svédországba, akik nem fekszenek majd le Zlatanéknak, mint a hollandok két éve. A németek már a vb-re készülnek. Ha az angolok is nyerik a csoportjukat és nem kell pótselejtezniük, akkor novemberben Angliával és Olaszországgal meccsel a Nationalelf, így vélhetően az októberi svédországi kirándulást is véresen komolyan veszik majd. Ami azt illeti, a hazai 4-0-ról bukott 4-4 miatt van is elszámolnivalójuk.

Klose az osztrákok ellen utolérte a német válogatott gólrekordert, Gerd Müllert. Ha eddig nem lett volna az: most már ő is egy legenda…

Svájc is kényelmes 5 pontos előnnyel rendelkezik, ami azonban igazán meglepő, hogy mögötte a 2. helyre Izland a legesélyesebb. A szigetországiak látványos 4-4-et játszottak pénteken Svájccal, fogadják még a csoportutolsó ciprusiakat és Norvégiába látogatnak. Riválisaik közül a következő körben Szlovénia éppen Norvégiával mérkőzik, az izlandiak itt minden bizonnyal az iksznek szurkolnak majd, de összességében a saját kezükben van a sorsuk. Meg egy kicsit Svájcéban is, amely vélhetően már biztos továbbjutóként fogadja majd Szlovéniát…

Az oroszok csoportelsőként a két utolsó Luxemburgba és Azerbajdzsánba utaznak, így a portugáloknak nem sok esélyt adok, hogy befogják őket. Paulo Bentoék vélhetően megint pótselejteznek.

A szlovákok az eddig magabiztosan menetelő Bosznia-Hercegovina ellen oda-vissza most megragadták utolsó esélyüket, idegenben bravúrosan nyertek is, és otthon is sokáig vezettek, de a bosnyákok annyira rettegtek, hogy zsinórban harmadjára is Portugáliával kerülnek össze pótselejtezőn, és megint elbuknak, hogy északi szomszédainknál végül fordítottak. Így pontazonossággal állnak a görögökkel, akikkel szemben jobb az egymás elleni eredményük, így most már csak Dzekóék ronthatják el a vb-részvételt. (A pótselejtezős hely Szlovákia lemaradásával már biztos.) Liechtenstein és Litvánia ellen a 3-3 pont kötelező.

A legizgalmasabb csoport azonban kétségkívül az angoloké. Itt gyakorlatilag 4 csapatnak van esélye megszerezni a csoport első két helyének valamelyikét: Anglia, Ukrajna, Montenegro és Lengyelország 3 ponton belül vannak. Anglia Montenegrót és Lengyelországot fogadja, ami csak a hazai pálya miatt előnyös némileg Gerrardéknak. Az ukránok a lengyeleket fogadják, és mennek San Marinóba, míg Montenegrónak Moldova ellen van még meccse. Ezek alapján és a tabella jelenlegi állása szerint Anglia és Ukrajna a legesélyesebb a továbblépésre, ám ebben a csoportban még bármi lehet.

A címvédő csoportjában már rég nem izgalmas semmi sem. A finnek lemaradtak, a franciák nagy valószínűséggel pótselejteznek, a spanyoloknak pedig két meccsük van, hogy behúzzák a brazíliai repjegyre valót.

Dél-Amerika

Messiék már pótselejtezőre sem fognak kényszerülni, és elég valószínű, hogy Kolumbia sem. Uruguay nagyon nagyot hajrázott, de még mindig csak pótselejtezős helyen áll. A következő körben a közvetlen rivális Ecuadorba látogat, aztán fogadja az ősrivális Argentínát. Venezuela már nemigen szólhat bele a továbbjutásba, míg a Chile-Ecuador-Uruguay hármasból, főleg az utóbbi kettő, de bármelyik az 5. lehet, és ezzel az ázsiai pótselejtezőn Üzbegisztánnal oda-vissza 1-1-et játszó, majd a tizenegyespárbajt 9-8-ra nyerő Jordániával ütközik meg a vb-részvételért. Szerintem, akármelyik dél-amerikai csapat végez pótselejtezős helyen, jó eséllyel ott lesz a vb-n.

CONCACAF

Észak- és Közép-Amerika selejtezőjéből úgy tűnik, kiemelkedik az USA és Costa Rica, itt leginkább az az izgalmas, hogy Mexikó jelenleg még pótselejtezős helyen sem áll. Ebbéli közvetlen riválisát fogadja a következő körben, aztán viszont Costa Ricába látogatnak Hernandezék, míg Panamának még van egy hazai meccse az USA ellen is. A szintén befogható Honduras Costa Ricát fogadja, majd az utolsó Jamaicához látogat. Így itt is kérdéses, hogy a Honduras-Panam-Mexikó hármasból, melyik csapat csípi el a még biztos vb-résztvevős helyet, melyik játszik pótselejtezőt Új-Zélanddal, és melyik búcsúzik.

Afrika

A fekete kontinensen eldőlt, mely 10 csapat jutott a play-offba. Ghána legyőzte a 2 évvel ezelőtti Afrika Nemzetek Kupája-győztes Zambiát, így a Black Stars jutott tovább. Meglepetésre Ethiópia megelőzte a Dél-Afrikai Köztársaságot, míg a Zöld-foki Köztársaság egy utolsó körös idegenbeli bravúrral ejtette ki Tunéziát. Az idei kontinenstorna ezüstérmese Burkina Faso nagy hajrával és riválisa, Kongó botlásával jutott a pótselejtezős körbe.

A sorsolást már meg kellett volna ejteni, ám az egyiptomi helyszín bizonytalansága miatt húzódik a dolog. A pótselejtezők novemberben lesznek. A két kalapba a 2013. szeptember 12-i állapot szerinti FIFA-világranglista alapján sorolnak be 5-5 csapatot és ezekből húzzák ki a párosításokat.

Ez alapján a két kalap:

Elefántcsontpart, Ghána, Algéria, Nigéria, Zöld-foki Köztársaság

Szenegál, Kamerun, Egyiptom, Burkina Faso, Ethiópia

 

Nevezz a DreamTeam-játékra és nyerj egy BL-labdát!

Mutasd meg, mennyire értesz a focihoz! Állítsd össze a saját álomcsapatodat és szurkolj nekik az új Bajnokok Ligája-szezonban!

alomfoci.hu/dreamteam-jatek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük