Konföderációs Kupa – apa, kezdődik

200px-FIFA_Confederations_Cup_Brazil_2013_logo.svgAz idei év várva-várt nagy futballeseménye, a jövő évi brazíliai világbajnokság főpróbája a ma esti BrazíliaJapán nyitómérkőzéssel megkezdődik.

A tornán részt vesz a legutóbbi két vb világbajnoka (egyben a tavalyi Európa-bajnokság két döntőse), továbbá valamennyi kontinensgyőztes és a vb-házigazda Brazília. Mindezek alapján akár azt is mondhatnánk, hogy itt lesz a világ labdarúgásának krémje, ám ez csak megszorításokkal igaz.

A világ futballját legalább 5 éve uraló Spanyolország például ott lesz. Mégpedig a legerősebb keretével. Fernando Torres pedig arra is rávilágított mennyire veszik majd komolyan a tornát: ez az egyetlen trófea, amely ennek a generációnak hiányzik. A cél egyértelmű.

A spanyolokon kívül azonban, ha a FIFA-világranglistát nézzük, csak az olaszok révén lesz jelen nagy csapat. Ők is a 9. helyen tanyáznak…

Utánuk Mexikó 17., Uruguay 19., Brazília pedig mindössze 22. a világranglistán, Nigéria és Japán be se fér a legjobb 30-ba, közvetlenül Magyarország előtt foglalják el a 31. és a 32. pozíciót.

Persze, lehet kárhoztatni a világranglistát és annak számítási módját. De ez akkor is egy tényszerű, objektív adat, amely ezáltal árulkodó is egyben. Az is igaz, hogy a házigazdák egy gyenge 2011-es Copa America óta nem játszottak tétmeccset. A barátságos megmérettetéseken – ezek a világranglistán kisebb szorzóval kerülnek beszámításra, ezért is a relatív gyenge helyezés – pedig gyakran topcsapatokkal találkoznak, és általában az aktuális ellenfél “hangulatától” függően szerepelnek, jól-rosszul.

Ettől függetlenül a selecao a torna egyik esélyese. (Nem véletlen, hogy a DreamTeam-játék menedzserei is nagy számban válogattak be játékost a szambafutballisták közül.) A válogatott körüli mizériákról már korábban beszámoltam, az idei év mérlege nem vetít előre nagy formát, ám legutóbb 3-0-ra kitömték a franciákat, ami azért már figyelmet érdemel.

A brazilok tehát vélhetően jó formában várják a kihívást, most legalább egy kicsit több ideig együtt tudott készülni a keret Európában és Dél-Amerikában futballozó két fele, ám a csoportjuk nem ígérkezik könnyűnek. Erős kerettel érkeztek az olaszok, itt van az a Japán, amely az egész világon elsőként “selejtezte ki” magát a vb-re 🙂 és mint tudjuk, Mexikó hagyományosan a brazilok mumusa a Konföderációs Kupákon.

A másik csoportot jó eséllyel megnyerik a spanyolok, ezért aki szeretné elkerülni őket az elődöntőben, annak meg kell nyernie az A-csoportot.

A világranglista vezető spanyolok keretébe visszatért a sérülése után klubjában mellőzött Casillas. Del Bosque mesternek emiatt biztos volt néhány álmatlan éjszakája, mert a helyettesítés ideje alatt Valdes nagyon jól védett a La Rojasban. A támadó alakzatnál is a bőség zavarával küszködhet. Ha a Barca játékához hasonlatosan egy ékkel és az azt támogató két szélső csatárral akar felállni, akkor középen játszathatja Torrest vagy az Eb után szintén visszatérő Villát, de még Fabregast is bevetheti itt akár. Cesc ugyan nem érzi ezt a posztot, de egy-két gólra mindig jó, különösen a barcás társak támogatása mellett. Villa azonban kirakható szélre is, ahol mondjuk Pedróval, David Silvával, Matával és Cazorlával rivalizálhatnak a kezdő helyekért.

Lassan annyi klasszisa van a spanyoloknak, hogy az öltözői feszültségek csillapítása több erőt visz el, mint a taktika kitalálása. Ami – néha úgy tűnik – nincs is. “Legyen nálunk sokat a labda, aztán a végén valaki úgyis megvillan és nyerünk…” Körülbelül ez jellemzi a játékukat.

A csoport második helyére aspiráns Uruguay nagy tornamenő. A vb-n, a Copa Americán fantasztikus volt, ahogy meneteltek, amit viszont a Brazília nélküli, könnyített vb-selejtezőkön művelnek, egyenesen botrány. Izgulni kell értük, hogy egyáltalán kijussanak a vb-re. A keret azonban nagyjában ugyanaz, mint a vb-4., Copa America-győztes alakulaté volt. Ennek megfelelően egy kicsit meg is öregedtek. A csatárproblémák továbbra is fennállnak. Forlan már túl van a csúcson, Cavani kinőtte magát, de még most is bizonytalan, melyikük kezd. Esetleg mindkettő? Ez esetben egyikük a középpályára szorulna és ott Cavani nagyon szenvedett korábban… Suarez óriásit focizott az elmúlt szezonban a Liverpoolban. Ha az uruk jól mennek a tornán, akkor az ő személyében van egy gólkirály-jelöltem 🙂

Persze, lehet az az oka a vb-selejtezős botladozásnak, hogy a keret nagy része Európában focizik és csak épp hazaugranak jetlaggel, meg magaslati levegővel küszködve lejátszani a szükséges meccseket. Ki tudja? Talán most, hogy ők is többet készülhettek együtt, megint a rokonszenvesebb arcukat mutatják.

Nigéria Mikelt leszámítva gyakorlatilag nagy nevek nélkül érkezik, de a legfrissebb kontinensgyőztesként, ráadásul a vb-selejtezőkön is eddig jól vették az akadályokat. Mivel az uruk a spanyolok ellen kezdenek, aztán a második körben a zöld sasokkal csapnak össze, a sorsolás talán az afrikaiaknak kedvez, de ez mindig attól függ, hogy milyen eredményekkel nyitnak a csapatok. Mindenesetre nem reménytelen az elődöntőbe jutásuk.

Tahiti outsider. A jórészt amatőrökből álló kis meglepetéscsapatnak ez élete élménye lesz. Ám pontrablás esetén akár befolyásolhatják a második helyen továbbjutó kilétét…

2 hozzászólás a(z) “Konföderációs Kupa – apa, kezdődik” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük