Lassan kezdődik?

Kicsit Európa-centrikus leszek ezzel a bejegyzéssel, hiszen a 2014-es világbajnokságra az UEFÁ-t leszámítva már minden szövetség égisze alatt megkezdődtek a selejtezők, egyedül az öreg kontinens várat magára, és indítja be a gépezetet szeptemberben. Ennek előzményeként tegnap, az idei versenynaptárban talán nem a legszerencsésebb időpontban már sor is kerülhetett felkészülési mérkőzésekre, amelyekből – ha nem is messzemenő, de – némi képet kaphatunk a csapatok formájáról és akár esélyeiről is.

Kezdjük mindjárt a magyar nemzeti tizeneggyel, amely 1-1-es döntetlent ért el a hasonló képességű Izraellel. Habár Egervári mester azért kísérletezett bőven a csapattal, ez az eredmény, az írek elleni 0-0 és a finnek elleni gólnélküli döntetlen is sajnos, azt mutatja, ez a mi szintünk. És bár az írek kijutottak a legutóbbi Eb-re – az ottani szereplésükben azonban sok köszönet nem volt, mindez azt is jelenti, hogy ennél lényegesen jobb játék, vagy némi szerencsével egy kisebb sikerszéria kellene ahhoz, hogy ott lehessünk két év múlva Brazíliában.

Ehhez a csoportunk sem mondható könnyűnek, de a fentebb megpendítettek fényében egy csoportmásodik hely megcsípése nem lehetetlen. Igen, csak a második reális, mert az Eb-n leszerepelt Hollandia, amely tegnap ráadásul kapott egy nagy pofont a remekül játszó belgáktól is, még mindig messze kiemelkedik ebből a hatosból. Most viszont nincsenek a legjobb passzban és talán ez adhat némi okot a bizakodásra, hiszen már szeptember 11-én játsszunk ellenük. Ők mindjárt a papíron legnehezebb ellenfelük, a törökök ellen kezdenek, mi Andorra ellen és néhány nappal később fogadjuk őket a Puskás Stadionban. Még az idén utazunk Észtországba és fogadjuk a törököket. Ahhoz, hogy életben maradjanak a reményeink a legjobb az lenne, ha veretlenül zárnánk az őszi selejtezőket, vagy legfeljebb belefér a hollandok elleni vereség, de akkor a törökök ellen minimum pont, de leginkább pontok kellenek. Arról nem is beszélek, hogy Andorra és Észtország ellen a győzelem kötelező. És már ez utóbbi sem lesz egyszerű feladat, tekintve hogy az észtek pótselejtezőig jutottak az Eb előtt, csoportjukban előzve a szerbeket és a szlovéneket, és tegnap a lengyelek fölött aratott 1-0-s győzelmükkel jelezték, hogy egy Magyarország-erősségű válogatottnak igenis számolnia kell velük.

A csoportbeli ellenfeleink közül a törökök sógorainktól kaptak ki 2-0-ra, valószínűleg annak köszönhetően, hogy átaludták az első öt percet, amikor is az agresszíven letámadó osztrákok 2 gólt szereztek (és szerezhettek volna még többet is). Altintopék utána végigtámadták a meccset, de ahogy az Eb-pótselejtezőn a horvátok ellen, úgy most is a betömörülő védelem ellen tehetetlenek voltak. Ezt akár még ki is lehetne használni ellenük. Egyelőre azonban meglátásom szerint lassú és körülményes a magyar védelem, s így nagyon nehéz lesz a technikás, mozgékony törökökkel szemben.

Románia, amellyel csak jövő tavasszal játszunk először, 4-3-ra alulmaradt a szlovénekkel szemben, ami számomra megerősíti azt a feltételezést, keleti szomszédaink is nagyjából velünk vannak egy súlycsoportban. Nagyon nehéz lesz, de szinte muszáj lenne kettős győzelemmel, vagy legalább 4 ponttal kijönni majd ebből a párharcból.

Lássuk sorban az európai selejtezőcsoportokat!

Az A-jelű csoportban Horvátország, Szerbia, Belgium, Skócia egy meglehetősen kiegyenlített küzdelmet ígér. A horvátokat a megfiatalított svájciak csúnyán elverték, a Bundesliga élcsapataiba igazolt Xhaka és Shaqiri, valamint az éppen Bundesligából Svájcba visszatérő, bosnyák származású Gavranovic vezérletével. Déli szomszédainknak némi gyógyír lehet, hogy Eduardo régi, gólerős önmagát idézve helyettesítette remekül a vasárnapi német Szuper Kupa-döntő miatt ezúttal nem játszó Mandzukicot. A szerbek bűnrossz meccsen játszottak gólnélküli döntetlent a gyenge írek ellen (ahonnan a gyenge Eb-keret 10 játékosa is hiányzott). A belgák azonban nagyon jó játékkal, megérdemelten verték el az Oranjét. Soraikból külön felhívnám a figyelmet Dries Mertensre, aki éppen az ellenfél hazai pontvadászatában a PSV-nél keresi kenyerét (a tavalyi szezonban 21 gólt szerzett), és ezen a meccsen 1 gólt rúgott, kettőt pedig előkészített – nem is akárhogyan. A skótok magabiztos győzelme Ausztrália felett (3-1) is azt jelzi, a két délszláv csapatnak fel kell kötnie a gatyát!

Ha végignézünk a B-csoporton, talán még örülhetünk is, hogy mi a D-be kerültünk. Itt ugyanis Olaszország, Dánia, Csehország, Bulgária, Örményország és Málta küzdhet meg a továbbjutó helyekért. A tartalékos olasz válogatott kikapott ugyan Angliától 2-1-re, ám nem játszott alárendelt szerepet, inkább csak nem volt szerencséje. Ennek a csoportnak így is toronymagas esélyese. A dánok hazai pályán kaptak leckét Szlovákiától (1-3), a csehek pedig 0-0-s döntetlen játszottak Ukrajnával. A versengésben talán inkább kívülálló Bulgária 1-0-ra nyert Ciprus ellenében, míg az Eb-selejtezőkön a hajrára feltámadó örmények ezúttal hazai pályán kikaptak a beloruszoktól.

A C-csoportnak a németek a favoritjai, még akkor is, ha a tegnapi meccsen Argentína lefocizta őket. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy míg a gauchók a legerősebb csapattal, a németek egyfajta B-válogatottal léptek pályára. Látszott, Löw igyekezett mindenkit játszatni, aki az Eb-n nem vagy csak kevés játéklehetőséget kapott. Ehhez persze társult az a furcsa időzítés is, hogy vasárnap este még Bayern München-Borussia Dortmund párharc volt a német Szuper Kupáért. Bayern-es játékos emiatt csak elvétve akadt a pályán. Ráadásul a 30. percben Zieler kapus kiállíttatta magát, így onnantól a Nationalelf 10 emberrel játszott, pedig a beálló ter Stegen még megfogta Messi büntetőjét. A Barca argentín csillaga egyébként meglehetősen kedvtelenül és önmagához képest gyengén játszott, de így is akkor került helyzetbe a sebezhető német védelemmel szemben, amikor csak akart. A csoportból az osztrákokat és az íreket már említettük, ők Svédországgal vívhatnak nagy harcot a németek mögötti 2. helyért. A svédek ezúttal legjobbjuk, Ibrahimovic és természetesen az Eb után visszavonult nagy öregek nélkül álltak fel a Rasunda stadion búcsúztatóján. 1958-ban ebben a futballszentélyben éppen a svédek ellenében szerezték meg a brazilok első világbajnoki címüket, így kézenfekvő volt a párosítás az építmény lebontása előtti utolsó meccsen, ahol az olimpiai csalódást próbálták feledtetni a dél-amerikaiak, gyakorlatilag az olimpiai csapattal, de BL-győztesekkel megerősödve (Dani Alves, David Luiz és Ramires). A két csapat közti kontraszt óriási volt, amit az eredmény talán nem is eléggé hűen tükröz, holott azért a brazil hálóőrnek még a gyenge svédek ellen is szüksége volt egy-két nagy bravúrra.

Az E-csoport húzónevei, Norvégia, Szlovénia, Svájc, azt sejtetik, hogy ez a korábbiakkal összehasonlítva gyengébb csoportot takar. Innen például senki nem jutott ki az Eb-re, sőt még pótselejtezős helyezést sem ért el, ami azért megkérdőjelezi a csoportok kiegyensúlyozottságát. Ettől függetlenül a már említett helvétek jó eséllyel pályáznak a vb-részvételre, amiben – ha a horvátok ellen mutatott formát tudnák állandósítani – a románokat most legyőző szlovének és a görögöktők vereséget szenvedő (2-3) norvégok nem nagyon tudnák megakadályozni őket.

F-csoport: Portugália, Oroszország, Izrael. Jó eséllyel a végső sorrend is így fog kinézni, bár a portugál-orosz párharc igen érdekesnek tűnik, és a hazai rendezésű vb előtt a Szbornaja nyilván nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne legyen ott az azt megelőző világmegmérettetésen. Ehhez az Elefántcsontpart elleni, mérsékelt érdeklődést kiváltó (17 000 néző) találkozón elért 1-1 akár biztató is lehet. Izrael, mint ismert, ugyanilyen eredményt ért el a magyar válogatottal szemben, míg a portugálok a CONCACAF-zóna selejtezőiben nem is olyan rosszul szereplő Panama ellen tankoltak (további) önbizalma (2-0).

A G-csoportban a norvégokat idegenben legyőző görögök tűnnek az első hely várományosának, de nem lesz könnyű dolguk a Dániát verő szlovákok és a Wales ellen diadalmaskodó bosnyákok ellen. Összességében véve azonban ez a csoport is a gyengébbek közé tartozik.

A H-csoport ezzel szemben az angol dominancia mellett öldöklő versenyt hozhat a második helyért, mivel ide került (az egyébként Eb-selejtezőkön is az angolokkal egy csoportban szerepelt) Eb-pótselejtezős Montenegro és az Európa-bajnokság két házigazdája. Mondhatnánk azt is, hogy most jól megkapták a magukét, azután, hogy milyen “igazságtalan” előnyt élvezhettek az Eb-csoportok sorsolásánál – amivel aztán még élni sem tudtak… Montenegro a felkészülési mérkőzésen 2-0-ra verte Lettországot, a többiekről pedig már máshol volt szó.

Végül lássuk a címvédő csoportját! Itt csak 5 csapat van és ebből kettő Spanyolország és Franciaország. A többiek csak a jegyárbevételnövekedésnek örülhetnek, másnak nem nagyon. Így viszont a franciáknak is izgalmas lesz, a beloruszok, a grúzok és a finnek ellen gyakorlatilag nem hibázhatnak és talán még a spanyoloktól is pontot kell szerezniük, ha legalább a play-off körbe szeretnének bekerülni, egyúttal vissza is vághatnak az Eb-negyeddöntős vereségért. Ehhez azonban a világranglista 4. Uruguay elleni 0-0-nál több kell! A felvizezett spanyol válogatott szerény győzelmet aratott Puerto Rico ellen, de ennek nincs túl nagy jelentősége: ilyen szerény győzelemre a világ bármely csapata ellen képesek.

2 hozzászólás a(z) “Lassan kezdődik?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük