Német Szuper Kupa-döntő

Guardiola első igazi megmérettetése

Borussia Dortmund – Bayern München

Megismétlődik a májusi BL-döntő párosítása, sőt (!) és ebben semmi meglepő nincsen, a tavalyi német Szuper Kupa-döntő is ugyanezt a párharcot jelentette. A Bayern akkor kezdte meg Heynckes fergeteges búcsúévét, és legyőzve a Dortmundot leküzdötte a BVB-fóbiáját is, mert az azt megelőző szezonban bizony rendre alulmaradt a sárga-feketékkel szemben. Tavaly a Dortmund bajnokként és kupagyőztesként kapitulált az akkor még örökmásodikkal szemben. Mostanra fordultak az erőviszonyok. A BVB a 2012-es német Kupadöntő óta nem tudott győzni a Bayern ellenében, és az elmúlt szezonban nem csak a bajnoki salátástálat és a DFB-kupát, hanem a Bajnokok Ligája serlegét is át kellett engednie a bajoroknak.

Ki erősített jobban? A Bayern mindjárt meglépte azt, hogy elhozta a Dortmund egyik legjobbját, Götzét, ezzel nem csak saját sorait erősítve, hanem a riválisét gyengítve is. (A fiatal játékos búcsúja Dortmundtól éppen most lehetett volna, tekintve hogy az idény végét a BL-elődöntőben elszenvedett sérülés miatt kihagyta, de az esetleges szurkolói rendbontást megelőzendő erről inkább letettek.)

Götzének egyelőre azonban nem nagyon van hely az alaposan felforgatott csapatban. De nem csak neki. A csapat eszének számító Schweinsteiger is kispadra szorulhat, mivel egy másik szerzemény, Thiago bombaformát mutat éppen az ő posztján. A Barca-nevelés tökéletesen ismeri Guardiola játékrendszerét és úgy tűnik, nagyon hamar beilleszkedett a csapatba. Mert ugye, a legnagyobb igazolás mégiscsak Guardiola volt.

Egyértelmű volt, hogy egy ilyen formátumú edző nem ül bele a kényelmes (?) székbe, amit Heynckes hátrahagyott, és átalakította a taktikai felállást, az elmúlt szezonban gyakorlatilag tökéletesen működő 4-2-3-1-et. Sok szakértő szerint az új szisztéma 4-1-4-1, de szerintem sokkal inkább 4-3-3, mégpedig Barcás értelemben, azaz a középpálya és a támadó alakzat a totális futballhoz alkalmazkodva gyakorlatilag amorf, sokszor felismerhetetlen. (Hála Istennek belátta azt is, hogy a 3 védős rendszer, amit a Barcelonában az utolsó évében erőltetett, megbukott… 🙂

Hétközben egy nevetséges elnevezésű Uli Hoeness Kupán (gyakorlatilag barátságos meccsen) elverték a Barca fakót, aminek semmi jelentősége nincs, szerintem éppen a Neymarral (és Gerardo Martinóval?) megerősített Barcelona állíthatja meg a Bayernt a következő szezonban. Pepnek azonban most először kell bizonyítani, méghozzá nem is akárhol: a dortmundi Signal Iduna Parkban. Nem hiszem, hogy a Bayern-sztárok megijednének a tömött lelátók sárga-fekete tengerétől, de a Mkhtaryannal erősödött Dortmund meglepheti a címvédőt. Mert azért Guardiola akármekkora edző is, csak pár hete dolgozik együtt a fiúkkal, míg a másik oldalon a komplett csapatot Klopp nevelte ki világsztárrá az elmúlt években, és egy kis edzői fineszért neki sem kell a szomszédba mennie.

Egy hozzászólás a(z) “Német Szuper Kupa-döntő” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük