Út a világbajnokságra

Brasil 2014 logoEzúttal nem a sok földrészen még folyó vb-selejtezőkkel foglalkozunk, hanem a szurkolókkal. Milyen helyszínek, stadionok várnak azon szerencsésekre, akik az óriási futballeseménynek személyesen lehetnek tanúi.

Ahogy ahhoz az utóbbi időben hozzászokhatunk, egyre több ország kapja meg úgy a rendezés jogát egy-egy nagy versenyre, hogy kicsit túlvállalja magát. A problémáktól nem mentes Brazília sem, a helyszínek fele ugyan az idei Konföderációs Kupán jól vizsgázott, a másik fele azonban még jó 70% körüli készenléti állapotban leledzik – és már ugye, nincs egy év a Mundialig.

Milyen időjárás várható a játékosok és szurkolók számára? Ha a térképen megtekintjük a rendező városok elhelyezkedését, azt látjuk, hogy néhány Egyenlítő-környéki helyszíntől (Manaus, Fortaleza, Natal) eltekintve a meccsek többsége az ország déli részében koncentrálódik, körülbelül ugyanolyan szélességi körön, mint ahogy az előző vb rendezője, a Dél-Afrikai Köztársaság is elterül. Azaz, egyfajta szubtrópusi télre lehet számítani, ami – ahogy 3 éve is láttuk – nem előnytelen az európai válogatottak számára, igaz, egyelőre még tartja magát az a mindeddig megdönthetetlen statisztika: az amerikai kontinensen csak dél-amerikai válogatott tudott világbajnokságot nyerni.

Többnyire kellemes meleg várható napközben, ám az esti meccsekre már némiképp lehűlhet a levegő, kiváltképp Porto Allegrében és Curitibában. A nagy melegtől az esetek többségében azért sem kell tartani, mert a legtöbb rendező város vagy az ócán által is befolyásolt klímával rendelkezik a tengerparton, vagy mint Brazíliaváros és Belo Horizonte esetében a mintegy 1000 méter magas fekvése enyhíti a szubtrópusi hőséget. Ugyanakkor tekintve hogy a déli féltekéről beszélünk, évszak szerint téli világbajnokság lesz, ami az ország dél-keleti csücskében okozhat fagyokat, havazást.

A felújított Maracana madártávlatból

A nyitómeccs a Corinthians stadionjában lesz Sao Paoloban, a döntőre pedig csakúgy mint 1950-ben, a rioi Maracana stadionban kerül sor. Igaz, ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az 1950-es brazil rendezésű vb-n nem volt igazi döntő, a hármas döntő világbajnoki cím sorsáról határozó mérkőzése, a Brazília-Uruguay találkozó játszotta el ezt a szerepet, amelyen a brazilok nagy csalódására – habár a hazai csapatnak egy döntetlen is elég lett volna – az uruk nyertek és hódították el a világbajnoki serleget. Az a találkozó nézőszám tekintetében futballtörténelmi volt: 208 000 néző láthatta a legendás összecsapást. Ez mind a mai napig rekordnak számít, sőt a modernizálódó stadionok és a FIFA-előírások ismeretében biztosan állíthatjuk is: ez a rekord örök időkre szól. Az átépített és felújított Maracana befogadóképessége 76 935 fő, ezzel a rendező stadionok közül is a legnagyobb. Utána a fővárosban újonnan felhúzott Estádio Nacional Mané Garrincha következik 70 000-es kapacitással.

és a Maracana, a szentély belülről…

Nagyon bízunk benne, hogy jónéhány magyar srácnak sikerül bejutniuk a stadionokba – címeres mezben, résztvevőként! 🙂 Ez esetben felértékelődnének számunkra a belépőjegyek is, amelyek megszerzése legalább akkora fegyvertény, mint kijutni a világbajnokságra…

A FIFA 3 értékesítési periódust szabott meg, ebből az első épp ma, 2013. augusztus 20-án indul. Mivel egyelőre a résztvevők kiléte is bizonytalan, azt meg végképp nem tudjuk még, hogy mely csapatok, mely helyszíneken lépnek pályára, ebben az első szakaszban vakra megy az ember és ha a random választó rendszer szerencsés nyertesnek dob ki valakit, akkor ez az illető szerencsés esetben olyan mérkőzésre kap jegyet, amelyet amúgy is meg akar tekinteni – ennek vajmi kevés az esélye, viszont jövő tavasszal már a meccsek és helyszínek ismeretében lehet üzletelni, cserélgetni a FIFA erre az alkalomra megnyitott fórumán.

Aztán persze lesz majd minden fázisban “aki kapja, marja” periódus, azaz aki legelőször lecsap egy jegyre, azt viheti. Ebben az időszakban – tekintve hogy a világ minden pontjáról be lehet jelentkezni az interneten keresztül – vagy összeomlik a rendszer, vagy egész egyszerűen az ember “nem fér oda”. Nagyon szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy megkaparintson valaki egy jegyet.

Márcsak azért is, mert a FIFA szelektál a jegyvásárlók között is. Külön árak vannak a brazil lakcímmel rendelkezők, és a világ más országaiból érkezők számára. Ráadásul a december 6-i sorsolást követően számos helyet (jegyet) a résztvevő válogatott országából érkező szurkolóknak tartanak fenn. Ezért is lenne olyan fontos, hogy Egervári Sándor és fiai kijussanak a vb-re, mert akkor a magyar válogatott meccseire meghatározott számú jegyet a magyarországi lakcímmel rendelkezők vihetnek el.

Regisztráció és jegyvásárlás a FIFA honlapján, az alábbi címen érhető el: http://www.fifa.com/worldcup/organisation/ticketing/index.html. A legolcsóbb jegy egy csoportmeccsre 90 US dollár, de a helyszínspecifikus vagy válogatottspecifikus jegyek, a nyitómeccsre vagy a döntőre szólók, továbbá az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseire ennél lényegesen drágábbak.

A vásárlási periódusok a FIFA-honlap beosztása szerint – angolul

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük