Vb-selejtezők még a nyár előtt 2.

Brasil 2014 logoKonföderációs Kupa ide vagy oda, még a napokban is zajlottak glóbusz-szerte a világbajnoki kvalifikációs küzdelmek.

CONCACAF-zóna

Miközben Mexikó a Brazília elleni meccsre készült, selejtezős riválisai utolérték meccsszámban. Az USA és Costa Rica is győzelmével megerősítette vezető pozícióját az utolsó körös selejtezőcsoportban, amivel még (!) biztos továbbjutó helyen tartották a mexikóiakat.

Ugyanakkor hátravan még 4 találkozó mindenki számára, és az erőviszonyok olyan kiegyenlítettek, hogy a már csak matematikai esélyes Jamaicán kívül bárki elérheti az utolsó, egyenes kvalifikációs és az egyetlen pótselejtezős helyet. (Ez utóbbi mondjuk, kemény diót ígér, hisz a dél-amerikai 5-kel szemben kellene továbbmenni – jelen állás szerint Uruguay testén keresztül.)

Az Egyesült Államok és Costa Rica jó eséllyel ott lesz a vb-n, ámbár még van egy meccsük egymás ellen és mindketten játszanak Mexikóval is.

Dél-Amerika

Uruguay, ahogy jeleztem, feljött legalább pótselejtezős helyre a Konföderációs Kupa előtt, ám azért a helyért többen is bejelentkeztek. A biztos kijutást jelentő 4. hely pedig meglehetősen távolinak tűnik. Persze, még sok meccs van hátra.

Az éllovas argentín válogatott mindkét közvetlen riválisával leikszelt, egyfajta barcelonás Messi-szindrómát mutatva. A 4-szeres aranylabdás ugyanis csak csereként játszott mind Kolumbia, mind Ecuador ellen. Persze, vétek lenne, csak ennek a számlájára írni a szerényebb eredményeket: a két csapat erejét is jelzik a döntetlenek.

Szerintem ez a 3 csapat jó eséllyel kvalifikálja magát a Brasil 2014-re, és valószínűleg csatlakozik hozzájuk a kezdeti gyengélkedés után magára találó Chile is. Aztán a többiek marhatják magukat a pótselejtezős helyért, ami – ha netalántán egy Mexikót dobna ellenfélül – komoly próbatételt és véletlenül sem garantált kijutást jelentene…

Afrika

A legutóbbi vb-nek otthont adó kontinensen célegyenesbe fordult a csoportkör. Mint ismeretes, 10 négyes csoportban játszanak oda-visszavágós rendszerben, és a csoportelsőket összepárosítják, mely 5 párharc győztese vesz részt a világbajnokságon.

Nos, a 10-es lista már alakul egy körrel a csoportkör vége előtt. Etiópia, Tunézia, Elefántcsontpart, Egyiptom, Algéria behozhatatlan előnnyel várja az utolsó meccset. Ők már a rájátszásban vannak.

A Konföderációs Kupán szereplő Nigéria vezeti ugyan a csoportját, de még elbukhat. Két pont előnye van az utolsó körben hozzá ellátogató Malawival szemben. Odahaza elég az egy pont is az üdvözüléshez.

Az Afrika Kupa ezüstérmese Burkino Faso nagyot hajrázva feljött a csoportelső Kongóra (épp a hétvégén verve meg), egy pont hátránya azonban maradt. Ha Kongó idegenben nyer Niger ellen, továbbmegy.

Igazán izgalmas a Ghána-Zambia párharc. 1 pont a Black Stars előnye, és az utolsó meccsen otthon fogadja az eggyel korábbi Afrika Kupa győztesét, Zambiát. Ez utóbbinak kellene az idegenbeli bravúr a továbbjutáshoz. Nem lesz egyszerű!

Kamerun odahaza vívhatja ki az első helyet Líbiával szemben. Ehhez azonban mindenképpen nyernie kell, mert Líbia vezet előtte 2 ponttal.

A Szenegál-Uganda párharc is az első helyről dönt majd az utolsó csoportmeccsen. Itt a házigazda van lépéselőnyben, azaz neki akár egy döntetlen is tökéletesen megfelelne.

Ázsia

Itt is véget értek a selejtezős küzdelmek, Ausztrália papírforma-győzelmével (Irak fölött) bebiztosította vb-induló helyét, mögötte a pótselejtezős helyre feljött Jordánia, miután legyőzte előtte álló riválisát Ománt. Így Jordánia játszik a másik csoport 3-jával, Üzbegisztánnal, hogy melyikük lesz Új-Zéland kihívója.

Üzbegisztán megtette a magáét, 5-1-re nyert Katar ellen, ám a dél-koreaiak lefeküdtek Iránnak, így a perzsák csoportelsőként kvalifikálták magukat a már biztos továbbjutó Dél-Koreával együtt.

A 4 évvel ezelőttihez képest Dél-Korea, Japán és Ausztrália most is ott lesz a vb-n, míg az akkor szintén részt vevő Koreai NDK és a pótselejtezőn Új-Zélanddal szemben éppen hogy csak elbukó Bahrain ezúttal be sem jutott a top 10-es csoportkörbe.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük