Világbajnoki résztvevők Wolfsburgból

Olic, Perisic, Rodriguez
Egészségesen minden bizonnyal a horvát és a svájci válogatott vb-re utazó keretének tagjai…

Az közismert tény, hogy az európai ligák közül a német csapatok rendelkeznek a legstabilabb pénzügyi háttérrel. Nem feltétlen azért, mert a legjobban el vannak engedve anyagilag, hanem azért elsősorban, mert odafigyelnek a pénzügyi részletekre és a szövetség is nyomást gyakorol a klubokra, hogy fegyelmezett gazdálkodást folytassanak.

Természetesen ott is megvannak a módosabb és kevésbé gazdag klubok, melyek között a vezető európai gépkocsigyártó gyári csapata a VfL Wolfsburg annak ellenére rendelkezik szerényebb eredményekkel, hogy a tehetősebbek közé tartozik. Általában másodvonalbeli játékosokból vásárolnak be áron felül, és ritkán sül el az ilyesmi olyan jól, mint Magath alatt 2009-ben, amikor kihasználva a Bundesliga interregnumát bajnokok lettek.

Az akkori húzóemberek, pl. Dzeko és Misimovic azóta már máshol keresik kenyerüket, de most ők is kvalifikálták magukat Bosznia-Hercegovina képviseletében a világbajnokságra.

A jelenleg a német élvonalban 6. Farkasokra – még a BL-indulást jelentő hely sincs látótávon kívül – sok panasz az idei szezonban nem lehet. Annyit mindenképpen hoznak, amennyi ettől a kerettől elvárható. Igaz, most talán megérezik
Diego hiányát, akit újra elcsábított az Atletico Madrid. A 33-szoros brazil válogatott játékos talán azért váltott egy jelenleg európai és spanyol szinten is nívós csapatba (amellyel kölcsönjátékosként 2 éve Európa Ligát nyert), mert még reménykedik, meghívót kap a házigazda válogatottjába a vb-re, holott lassan 6 éve nem húzhatta magára a selecao mezét.

És ez a legfőbb gond a Wolfsburggal egy játékos szemszögéből nézve! Innen nehéz bekerülni a vb-re utazó keretbe. Persze, a svájci különítményből Benaglio és Rodriguez alapemberek a helvét válogatottban, és Timm Klose is biztos kerettag.

Ha Scolari a vb-n is úgy látja, hogy szükség lesz a végső győzelemhez durvaságig fajuló agresszivitásra, akkor Luiz Gustavónak lesz helye a csapatban…

Ám többen is úgy érkeztek Wolfsburgba, hogy legalább rendszeres játéklehetőségben legyen részük, mert korábbi sztárklubjaikban erre nem nagyon volt lehetőség. Luiz Gustavo a Bayernben Guardiola, majd az ő kívánságára igazolt Thiago érkezésével látta elérkezettnek az időt a váltásra. Az előző szezonban a triplázó bajoroknál többé-kevésbé alapember volt annak köszönhetően, hogy Martinez lassan épült be a csapatba, utána pedig Schweinsteiger hiányzott gyakran. A Konföderációs Kupát nyert brazil csapatban viszont kihagyhatatlan volt, és még szervező készségeit is megcsillogtatta. Scolarit ismerve (a brazil szövetségi kapitányt nem hatja nagyon meg, ki hol játszik, neki fontosabb az, hogy egy játékos illeszkedjen a koncepciójába) talán nem is hozott rossz döntést, de a konkurencia most kivételesen erős, és valamit domborítani kell a Wolfsburggal is ahhoz, hogy ne essen ki a pixisből. Egyelőre szürkén futballozik a Volkswagen csapatában.

Hasonló megfontolásból írt alá a fiatal belga, Kevin de Bruyne is. Ő tavaly nagyot focizott a gyenge Werder Bremenben a Chelsea kölcsönjátékosaként, ezért nem csoda, hogy visszarendelték a Kékek. Londonban azonban Mourinho alatt és az erős keretben nem tudott érvényesülni, ezért aranyáron (21,5 millió euróért) a Wolfsburgba igazolt. Neki nagyon kell az, hogy játékban legyen, mert Wilmots csapata csak úgy hemzseg a fiatal belga tehetségektől.

A horvát légiósok nagy valószínűséggel ott lesznek a világbajnokságra utazó keretben. Olic húzóember a Wolfsburgban, de ha a horvátok egy csatárral játszanak, akkor jó eséllyel éppen a Wolfsburgból a Bayernbe kerülő, újabban Guardiolánál kegyvesztetté vált Mandzukic lép majd pályára, és két csatáros rendszerben is talán Jelavic élvezhet elsőbbséget, de Olic (aki viszont meg a Münchenből igazolt Wolfsburgba) rutinjára és csupaszív játékára minden bizonnyal szükség lesz Brazíliában is. A mindkét helyen csapattárs Perisic, aki 2 éve még emlékezetes gólt lőtt az Arsenalnak a BL-ben a Borussia Dortmund színeiben, meghatározó játékos a Farkasoknál és déli szomszédunk nemzeti csapatában is.

A VfL trénere Dieter Hecking rutinos Bundesliga-edzőnek számít, de a nagy sikerek eddig messzire elkerülték. Érdekes lehet, hogy esetleg ilyen sok vb-résztvevő kerül ki a keze alól. De mindez akár negatívan is befolyásolhatja a játékosai megítélését a válogatott behívók kiküldésekor. A tavaszi szezont nem kezdték jól: 2 meccs/0 pont. Ha sikerülne azonban az első hatban végezni, netalán BL-helyet megcsípniük, akkor viszont indokolt lehet ezekre a játékosokra számítani a világbajnokságon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük