Kitekintő a pótselejtezőkre

Bosznia-Hercegovina – Portugália

Pénteken az egyik legérdekesebb összecsapás kétségkívül a legutóbbi vb-pótselejtezők egyik párosításának megismétlése lesz. Ahogy már korábban jeleztük, ezúttal egy jobb bosnyák válogatottal kell megmérkőzniük a portugáloknak, akik továbbjutás esetén zsinórban ötödjére lennének ott a kontinensviadalon.

Paulo Bentónak azonban főhet a feje: miután kihagyta a Ciprus elleni keretből Carvalhót, a madridi védő olyan “kurányis” módon távozott és bejelentette, ezentúl nem kér a válogatottból. Hasonlóképpen nyilatkozott a chelsea-s Bosingva is. Eközben sérülés miatt nem áll a kapitány rendelkezésére a zenites Danny és az Atletico Madridban játszó Silvio. Persze még így is félelmetes keretből állíthatja össze a kezdő tizenegyét (elég, ha csak C. Ronaldo formájára gondolunk), Pepe, F. Coentrao és H. Almeida visszatérése mindenképpen erősítést jelent majd.

A portugál szövetség eközben azzal szítja a tüzet, hogy másodszorra is panaszt nyújtott be az UEFÁ-nak a zenicai stadion gyepének minőségét kifogásolva. (Az első ilyen irányú megkeresésüket az Európai Labdarúgó Szövetség elutasította.)

Csehország – Montenegro

A csehek a világ- és Európa-bajnok spanyolok mögött végeztek második helyen a csoportjukban, ami miatt nem kell szégyenkezniük, viszont Csehszlovákia 1993-as szétválása óta minden alkalommal ott voltak az Eb-ken, ezért a pótselejtező elbukása nagy szégyen lenne számukra. A Montenegro elleni összecsapás történelmi jelentőségű, mert ez lesz az első találkozó a balkáni ország válogatottjával.

A cseheknél visszatér a csapatba Rosicky, viszont nem játszhat a két találkozó egyikén sem az eltiltott Hübschman. A montenegróiaknál az USÁ-ban légióskodó Boskovics a nagy visszatérő, míg a Lille védője Marko Basa vállsérülése miatt nem lép pályára.

Törökország – Horvátország

A horvátoknál sérülés miatt több hiányzó is van: Mladen Petric, Niko Kranjcar és Ivan Strinic. Helyükre Slaven Bilic behívta a Bayern Münchenben (nem) játszó Olicot és Pranjicot. Nem kapott ellenben behívót Badelj és Klasnic. Az előző Eb-ről nem rendelkeznek kellemes emlékekkel a törökökkel kapcsolatban. Akkoriban Bilic súlyos edzői hibát vétett, a drámai végkifejletű hosszabítás után magába roskadva az elszalasztott lehetőségen kesergett, ahelyett hogy felrázta volna csapatát a tizenegyespárbajra, amit így simán el is buktak. Az akkori fiatal játékosok (Corluka, Modric, Rakitic, Kranjcar) időközben beértek és persze van számos igen tehetséges fiatal játékosuk. Nagy kérdés, mire mennek a nagy generációváltáson áteső törökökkel.

Észtország – Írország

Az írek sem a legjobb előjelekkel készülnek a tallini odavágóra:
a sérült Liam Lawrence és Shane Long mellett, Leon Best sem vesz részt a pénteki találkozón, mivel éppen péntek estére várható első gyermeke megszületése. John O’Shea ugyan már egészséges, de még nincs 100%-os állapotban. Ő és Leon a visszavágóra csatlakozik a kerethez. Shay Given kapus kihagyta ugyan a keddi edzést, hogy a beállt nyakát kezeltesse, pénteki pályára lépése azonban nincs veszélyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük