Pillanatnyi forma a legutóbbi meccsek tükrében – B-csoport


A hollandok ezúttal sem úszták meg, hogy ne a halálcsoportba kerüljenek. Három éve az azelőtti vb-döntő résztvevői ellenében kellett kivívnia a továbbjutást – mindkét csapatot lefocizva abszolválta is a feladatot, ezúttal pedig a vb-bronzérmes németek mellett a szintén vb-résztvevő Portugália és Dánia ellen kell megküzdenie. A hollandok fantasztikus menetelést mutattak be az elmúlt években. Gyakorlatilag az előző Eb óta most őszig egyes-egyedül a világbajnoki döntőt bukták el – azt is csak hosszabbításban, minden egyéb tétmeccsüket megnyerték. Ez a szép sorozat a számukra már tét nélküli utolsó selejtezős meccsen, a nem éppen acélos svédek ellen szakadt meg: a vereség Svédországnak pótselejtező nélküli automatikus kvalikiációt jelentett, míg a hollandokat a némi presztízsveszteségen felül nagy kár nem érte. Legalábbis úgy tűnt, aztán mindjárt jött két nagy pofon, mondhatni, már a kontinenstornára történő felkészülés jegyében. Döntetlen a még pótselejtezőre is kevés Svájc ellen, majd egy csúnya zakó a németektől. Különösen azok után, hogy a világranglista 2. és 3. helyezettjét összesorsolták a csoportkörre, van miért aggódni…

Habár az Oranje egyik (ha nem a) legjobb játékosa, Arjen Robben hosszabb ideje kínlódik a sérülésekkel, csatárgondjai nincsenek van Marwijknak: van Persie és Huntelaar is csúcsformában van és ontják a gólokat klubjukban. Utóbbi nem mellékesen az Eb-selejtezők gólkirálya lett. E mellett a többi poszton is továbbra is sztárklubok húzóemberei vethetők be, egy-egy poszta akár több is. Ez a holland válogatott eltekintve az utolsó 3 meccsén mutatott teljesítményétől mindenképpen aranyra esélyes, persze most is, már a csoportban csúcsformában kell futballoznia, hogy egyáltalán a továbbjutás meglegyen. Egyebekben meg nem ártana az első helyet elcsípni, ellenkező esetben ugyanis a spanyolokkal találhatják szembe magukat már az elődöntőben.

Ha aszerint kellene rangsorolni az országokat, melyik tudja a legtöbb válogatott szintű labdarúgót kiállítani, akkor kétségkívül Németország nyerne. Löw jó eséllyel össze tudna hozni két komplett, teljesen azonos képességű válogatottat is, de hát, ugye, elsősorban az számít, a pályára küldött 11 mit tud kezdeni ellenfelével. Igaz, a Nationalelfnek e téren sem volt gondja. Az Eb-selejtezőket csak a németek és a spanyolok zárták 100%-os teljesítménnyel. Nagy formában vannak a Bayernes sztárok, Mario Gomez számolatlanul rugdossa a gólokat mind a Bayern, mind a DFB mezében, Klose sokadvirágzását éli a Lazioban, Khedira és Özil beilleszkedett a fergeteges Real Madridba, a Leverkusen a Chelsea-vel és a Valenciával nehezített csoportban is kivívta a továbbjutást a BL-ben, és a dortmundi csikók is – mégha nem is szerepeltek kifejezetten sikeresen – komoly nemzetközi tapasztalokra tehettek szert az ősz folyamán. Minden adott tehát egy kiemelkedő szerepléshez, és az előző Eb ezüstérmeséről tudjuk, a nagy tornákon mindig rá tudnak tenni még egy lapáttal, mert mentálisan hihetetlenül erősek.

A már említett hollandok és persze a címvédő spanyolok mellett a német csapat számít még az Európa-bajnokság nagy esélyesének. Szerintem nagyon nagy csodának kell történnie ahhoz – de hát láttunk már ilyet is, pl. 2004-ben – hogy ne e 3 válogatott közül kerüljön ki a végső győztes. A csoportkör 2. meccsén igazi csemege lesz a német-holland meccs, kiváltképp annak ismeretében, hogy a vb óta a németek is a 4-2-3-1-es holland rendszerben futballoznak… Az viszont a németek balszerencséje, hogy a papíron talán kicsivel gyengébb 4. csapat, a dánok ellen az utolsó fordulóban játszanak, azaz addig olyan eredményeket kell elérniük a két riválissal (Hollandia és Portugália) szemben, hogy azok ne tudják kigolyózni egy békés döntetlennel.

Portugália – az örök ígéret. „Európa braziljainak” korábbi aranygenerációja, a Figo-Rui Costa nevével fémjelzett társaság, amely a 1990-es évek elején utánpótlás vb-ket nyert, végül üres kézzel fejezte be pályafutását. Néhányuknak a hazai rendezésű Eb 2004-ben még meghozhatta volna a kései örömöt, ám ott is csak egy 2. helyre futotta. (Négy évvel korábban még behúztak egy EB-bronzot, de tudnunk kell, mindez messze elmaradt a magas, bár az előzmények tükrében nem feltétlen irreális elvárásoktól.) A mostani csapat nem kevésbé tehetséges játékosokból áll. Sőt, van egy korszakos zsenijük is! C. Ronaldo nem csak napjaink, hanem a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja. Ám Puskáson, Eusebión és Cruyffon kívül nem sokaknak adatott meg, hogy bekerüljön ebbe az illusztris társaságba anélkül, hogy nyert volna vb-t vagy Eb-t. Roninak is össze kell kapnia magát, mert válogatott szinten elég halvány teljesítményt nyújt: a pályára lépések száma/rúgott gólok aránya meg sem közelíti a realos, de még a machesteres mutatóit sem…

Mondjuk, azért Ronaldón kívül is számos tehetséges játékos erősíti a luzitán keretet, amelyből egy jó Carvalho azért mindenképpen hiányozni fog. Ráadásul Pepe komoly kockázati tényező. A portugálok egy barátságos meccsen egy éve csúnyán elintézték a világbajnok spanyolokat is (4-0), ám az Eb-selejtezők végén, amikor egy döntetlen is elég lett volna a csoportelsőséghez, kikaptak a dánoktól. Ez intő jel lehet, mert a dánokkal az Eb-n is egy csoportba kerültek. A németek és a hollandok mellett nagyon nehéz lesz megcsípniük az egyik továbbjutó helyet, de ha úgy futballoznak, ahogy a Bosznia-Hercegovina elleni visszavágón, akkor nem esélytelenek. És a továbbjutás ebből a csoportból már szinte elődöntőt ér, mert az A-csoportból nem kaphatnak igazán nehéz ellenfelet!

Azért a múltba merengve ez a csoport is szinte csak volt Európa-bajnokokból áll, köztük az 1992-ben győztes Dániával. Morten Olsen csapatát kissé lesajnáljuk, ha erre a csoportra tekintünk, pedig utolsó 5 meccsét magabiztosan nyerte, mégpedig úgy, hogy legyőzte Norvégiát, Portugáliát és Svédországot is. Persze, ezt az eredménysort árnyalhatja, hogy Dánia hagyományosan a portugálok mumusa, a hasonló focit játszó északiak közül pedig jelenleg, úgy tűnik, tényleg ők a legjobbak. A keretet böngészve nem találunk nemzetközi sztárt, klubcsapataik alapján kis túlzással még azt is mondhatnánk, ennél már a magyar válogatott kerete is többet tud felmutatni. És valóban. Nem több ez, mint egy jó kis munkáscsapat! Az A-csoportból akár még tovább is juthatna, innen viszont az lenne maga a csoda.

Egy hozzászólás a(z) “Pillanatnyi forma a legutóbbi meccsek tükrében – B-csoport” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük