A sárga, a piros lap és a közlekedési lámpa

A Google keresőjében a mai napon a közlekedési lámpa 101. évvel ezelőtti első felállítására emlékezik, miközben a lámpának a labdarúgás történetében is fontos szerep jut.

A sárga figyelmeztetést, a piros Stop! jelzést, ami a kártyás figyelmeztetésekben is visszaköszön a pályán, a közlekedési lámpáknak köszönhetjük.

Kenneth George “Ken” Aston (1915-2001) nevéhez fűzödik ez a “találmány”. Az úriember brit játékvezető volt, aki aktív páyalfutása végeztével a FIFA és az FA játékvezetői testületeiben is fontos szerepet töltött be. Hogy végül ő volt az, aki megoldást kívánt találni a szabálytalankodó játékosok rendszabályozására, nem véletlen. Az 1962-es vb-n ő fújta a Chile-Olaszország meccset, ami meglehetősen feszült hangulatban kezdődött és a feszültség a mérkőzés során többször is eszkalálódott.

A meccs “Santiagói csata” néven híresült el. Állítólag az olasz újságírók heccelték fel a hazaiakat, mivel a főváros lerobbant állapotáról és a chilei lányok erkölcstelenségéről cikkeztek. Az előzmény valószínűleg az volt, hogy a vb-n a chileiek nem engedték pályára lépni az olasz válogatott színeiben az eredetileg dél-amerikai, ám olasz útlevéllel rendelkező futballistákat. Csak hogy értsük, honnan fújt a szél…

A meccs mindenről szólt csak a fociról nem. Többször meg kellett szakítani, sőt csak a bevonuló rendőrség tudott rendet teremteni a pályán. Egyébként Chile nyert 2-0-ra, 2 olasz játékost is ki kellett állítani.

Talán a Santiagói csatát Ken Aston akkor sem tudta volna megakadályozni, ha rendelkezik sárga és piros lappal, ám fegyelmezési eszközként egyértelműen szükség volt erre. Mint láttuk, kiállítás vagy figyelmeztetés létezett a sárga és piros lap bevezetése előtt is, de sokan még azt sem tudták a meccs után, hogy egyáltalán figyelmeztették őket játék közben.

Ken Aston aztán egy közlekedési lámpánál megvilágosodott, hazaérve előadta feleségének ötletét azon gondolkodva, miként lehetne ezt adaptálni a futballpályákra. A derék feleség (minden sikeres férfi mögött egy nő áll…) rögtönözve kivágott egy piros és egy sárga lapot kartonpapírból és férje ingzsebébe illesztette.

Így az 1970-es vb-n először már ezekkel a kártyákkal a zsebükben futhattak ki a gyepre a játékvezetők.


Persze, még 36 évvel később is előfordult, hogy 3 sárga lap kellett egy kiállításhoz. Simunic és Poll azonban hozta ezt a bravúrt. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük