Carlos Tevez élete

Carlos Tevezről szól a Netflix egyik újabb filmsorozata (Boca Juniors: Carlos Tevez élete), amely az argentin futballsztár gyerekkorát mutatja be, hogyan lett a csecsemőként súlyos égési sérüléseket, majd gyerekként Buenos Aires elővárosának bicskás környékét túlélő fiúból nemzetközi hírű labdarúgó.

Ki is ez a Carlos Tevez?

Carlos Tevez (született 1984-ben) argentin válogatott labdarúgó, aki több dél-amerikai (Boca Juniors, Corinthians) és európai (Manchester United, Manchester City, Juventus) topcsapat játékosa is volt, illetve jelenleg is a Boca játékosa.

Olimpia bajnok, U20-as Dél-Amerika-bajnok, 3-szoros Copa America ezüstérmes és 1-szeres Konföderációs Kupa ezüstérmes. Klubszinten gyakorlatilag minden neves trófeát megnyert: volt argentin, brazil, angol és olasz bajnok, szinte mindegyik felsorolt topligában kupagyőztes, megnyerte az UEFA Bajnokok Ligáját és a dél-amerikai BL-nek számító Libertadores Kupát, kétszeres Világkupa győztes. Tevezt 3 egymást követő évben is Dél-Amerika legjobb játékosának választották, olimpiai és Premier League gólkirály is volt.

Carlos Tevez gyerekkora

Eredeti nevén Carlos Alberto Martinez 1984-ben Buenos Aires (Argentína) elővárosában Cuidadelában látta meg a napvilágot. Vér szerinti szülei nem tudtak/akartak róla gondoskodni, anyja nővére vette magához és nevelte fel férjével és 4 gyermekével együtt. Nevét a későbbiekben a serdülőkori klubváltásából adódó vita (az All Boys és a Boca Juniors között) változtatták meg a nevelőapja családnevére: Tevezre. A nélkülözés mindennapjaik része volt: “Időnként kevés ennivalónk volt, mert a kőműves apám nem mindig kapott munkát, de az, hogy cserébe gyakran hallottam a szüleimtől azt a szót, hogy szeretlek, segített átvészelni az éhség okozta nehézségeket. Látva küzdelmüket belső erőt adott nekem és ez tett azzá, ami ma vagyok” – nyilatkozta egyszer.

Miért sebhelyes Carlos Tevez nyaka?

Carlos Tevez sebhelye a nyakán

Tíz hónapos korában maténak készülő forró víz ömlött rá és harmadfokú  égési sérülést szenvedett. Az orvosok kevés esélyt adtak, hogy túléli, de felépült és élsportoló lett belőle. Amikor már befutott labdarúgó volt a Boca Juniors játékosaként, a klubvezetés javasolta neki a plasztikai műtétet, hogy eltüntesse a sebhelyeket, de ő ragaszkodott a megtartásukhoz múltja és jelene részeként.

Honnan jött Carlos Tevez beceneve: El Apache?

Ciudadela városrésze volt az Ejército de los Andes negyed, amit egy újságíró Fuerte Apache-nak (Apacs erődnek) nevezett el. Itt nőtt fel Carlos Tevez. A környéken a szegénység és a drogkereskedők uralkodtak, mindennaposak voltak a leszámolások, fegyveres konfliktusok. Tevez is gyakran került bele utcai verekedésekbe, innen a másik “testi jellegzetessége”: a letört foga.

Carlos Tevez Juventus játékosként a Fuerte Apache-gyökereivel

Nevelőszülei hatására sikerült elkerülnie a legtöbb környékbeli srácot a mélybe rántó drogozást és bűnözést. Kiskölyök korától fogva a focinak élt.

Amikor bekerült a Boca Juniors felnőtt csapatába, a klub intézkedett a fiú és családja átköltöztetéséről Buenos Airesbe, a fővároson belül is egy szolidabb környékre.

Az erőszakos múlt, sajnos, évtizedekkel később is kísérti: néhány éve elrabolták apjának tekintett nevelőapját és csak súlyos váltságdíj fejében engedték el, illetve Uruguay-ban megtartott esküvője idején kirabolták Buenos airesi otthonát.

Ki volt Tevez legjobb gyerekkori barátja?

A Netflix-féle Tevez filmsorozatban is fontos szerepet kapó legjobb barátját (Danilo, az Uruguay-i), a valós életben Dario Cabanas Colonelt is lehúzta a miliő mélysége. Bár még Teveznél is tehetségesebbnek tartották, végül ő maga is bűnöző lett, és 2001-ben, amikor a rendőrök üldözés közben körbezárták, öngyilkosságot követett el. Az eset komolyan megrázta Tevezt.

Tevez útja a Boca Juniorsba

8 és 12 éves kora között az All Boysban játszott, ahonnan aztán elvitték a Boca Juniors utánpótlás akadémiájára. Ott nevelődött ki a felnőtt csapat számára, ahova 2001-ben, 17 éves korában kapott szerződést. Alig pár héttel a Világkupa-döntő előtt (Boca Juniors-Bayern München) lépett először pályára a Boca mezében hivatalos meccsen. A világkupa döntőn azonban nem nevezték a keretbe.

Carlos Tevez a Boca Juniors legsikeresebb éveiben volt a csapat tagja és a siker egyik kovácsa. 2001 és 2004 között 75-ször lépett pályára a klub színeiben és 26 gólt lőtt ezalatt. 2003-ban a Libertadores Kupa legjobbjának is megválaszották, és az ezt követő Világkupát is megnyerték az AC Milannal szemben.

A Boca egy évvel később, 2004-ben is döntőig jutott a Libertadores Kupában, de végül tizenegyesekkel elbukta azt. Előtte az elődöntőben Tevez kulcsfontosságú gólt szerzett a Boca Juniors ősi riválisa, a River Plate ellen. Gólörömével kigúnyolta a rivereseket: eljátszotta a karjaival, mintha egy csirke verdesne a szárnyaival. A River Plate gúnyneve ui. “A Csirkék” (Las Gallinas) – itt megtudhatod, miért >>> A produkcióért egyébként piros lapot kapott…

Mit érdemes tudni a Boca Juniorsról?

A klub Argentína és Dél-Amerika legsikeresebb futballklubja, nemzetközi címeit tekintve világviszonylatban is a 3. Buenos Aires La Boca-negyedében alapították, csakúgy, mint az ősi riválist, a River Plate-et. Meccseiket Superclásicónak hívják. Eredetileg a szurkolótáboraik társadalmi összetétele is meghatározó volt: a Bocának a szegényebb rétegek szurkoltak, míg a River Plate-nek inkább a középrétegek. Kettejük rivalizálását jól szemlélteti, hogy a 2018-as Libertadores Kupa döntő visszavágóját a drukkerek utcai összecsapásai miatt – először a kupa történetében – a földrészen kívül, a Real Madrid stadionjában kellett megrendezni.

(Az argentin fociról és a Libertadores Kupáról itt olvashatsz többet: Apertura, Clausura, Copa Libertadores >>>)

A Boca Juniors világsztárok egész sorát adta a világnak, többek között Diego Armando Maradona is játszott itt pályája elején és végén. A klub stadionja az Estadio Alberto J. Armando, de mindenki csak La Bombonera-ként ismeri. Sok argentín szegény srác álma, aki futballista szeretne lenni, hogy egyszer pályára léphessen itt a Boca mezében. (Teszteld tudásodat a Stadionok – foci kvízünkkel >>>)

Tevez az argentin válogatottban

Tevez 2004. végéig maradt a Boca Juniorsnál és már ezalatt számos sikert könyvelhetett el egyénileg és utánpótlás szinten az argentin válogatottban is. 2001-ben az U17-es korosztállyal 2. lett a dél-amerikai kontinensviadalon, az ezt követő U17-es vb-n pedig 4. helyig segítette csapatát. Ennek is köszönhetően mutatkozhatott be már ebben az évben a Boca felnőtt csapatában.

A már említett 2 Libertadores Kupa döntő éveiben, 2003-ban és 2004-ben is Dél-Amerika legjobb futballistájának választották meg és ezt a címet egy évvel később 2005-ben, immáron a brazil Corinthians játékosaként zsinórban 3-szor is elnyerte . (Ez évtizedekkel korábban csak egy chilei játékosnak sikerült, és sem Pelé, sem Maradona nem rendelkezik ennyi előkelő címmel.)

2003-ban az U20-as válogatottal lesz Dél-Amerika bajnok, az U20-as vb-re azért nem tud menni, mert a Bocával a Világkupa döntőben szerepel. 2004-ben pedig már a felnőtt válogatottban vesz részt a Copa Americán 2 gólt is szerezve és ezüstéremig jutva. Szintén ezen a nyáron az athéni olimpiát is megnyeri Argentínával, 8 góllal járulva hozzá a sikerhez, amivel az olimpiai torna gólkirályi címét is elnyeri.

Tevez a Corinthiansban (2005-2006)

Mindezek nyomán nem csoda, ha jeles kérői akadnak európai topcsapatok képében, ám meglepetésre 2005. elején a brazil Corinthiansba igazolt dél-amerikai átigazolási rekordösszegért. (Akkoriban 15 millió eurónak megfelelő átigazolási díjért.) A játékjog kétes körülmények között egy iráni származású brit üzletember és befektetési alapjaihoz került, akik sokat vitatott együttműködést alakítottak ki a Corinthians-szal.

Szakmailag is kérdéses volt ez a váltás: argentin focistáknak általában nem termett babér a brazil kluboknál, és Tevez sem szerencsésen mutatkozott be, amikor nyitó interjújában Maradonát jobbnak nyilvánította Pelénél.

Teljesítményével azonban rácáfolt ezekre az aggodalmakra. Első évében 29 meccsen 20 gólt lőtt, bajnokságot nyertek és őt választották meg a bajnokság legjobb játékosának – 1976. óta első nem-brazil játékosként.

Ne feledjük: éppen csak 20 éves volt, amikor megérkezett a brazil klubhoz. És egy év múlva már a 10-es mezben játszott, aminek különösen Brazíliában mindmáig jelentősége van, és ő lett a csapatkapitány.

Az argentin válogatott keretében eközben biztos volt a helye, ám többnyire csak a kispadon. Azért így is szerzett egy Konföderációs Kupa ezüstérmet 2005-ben, és rúgott gólt a 2006-os világbajnokságon is.

Carlos Tevez látványos góljai a Boca Juniors és a Corinthians mezében:

Carlos Tevez és a West Ham

A Corinthians és a fiatal argentin tehetség közös útja nem tarthatott sokáig. A legjobb dél-amerikai játékosok általában előbb-utóbb az európai topligákban kötnek ki. Ez Tevez, valamint a Corinthiansban és az argentin válogatottban is csapattársa, Javier Mascherano esetében a kétes hátterű játékjog miatt még inkább várható volt.

Habár Tevez 2 évvel korábban 5 évre írt alá a Corinthianshoz a befektetési alapok, amelyek a játékjogával rendelkeztek, értelemszerűen a klubváltásban és az emelkedő tranzakciós díjakban voltak érdekeltek.

Az angol futballelit pedig tátott szájjal nézte, ahogy a kis londoni klub, a West Ham United, leigazolja soraiba az akkoriban 2 legkapósabbnak számító dél-amerikai tehetséget: Tevezt és Mascheranót.

Egy szezont töltött a WHU-nál, és a sajtóban gyakrabban szerepelt az átigazolás miatt dagadt botrány nyomán: akkoriban szigorú szabályozás élt a játékjogokkal rendelkező harmadik felekre vonatkozóan, aminek nyomán a West Hamet csúnyán meg is büntette a szövetség.

Érdekes szori, hogy a csapattársai is büntetést szabtak ki rá, amiért egy bajnokin, miután lecserélték, finoman fogalmazva is látványosan adta jelét nemtetszésének. A büntetés: heti fizetésének felét jótékony célra kellett költenie és brazil mezben edzenie. Tevez az utóbbit megtagadta: “Játszottam Brazíliában, tisztelem Brazíliát és a brazilokat, de argentín vagyok, ezért nem fogom felvenni azt a mezt” – tett tanúbizonyságot arról, hogy azért sajtónyilatkozatban is fejlődött a Corinthiansba érkezésekor elkövetett bakihoz képest.

A West Ham United nem számított topcsapatnak akkoriban sem és a bajnokság mezőnyének alsó harmadában végeztek, de Tevezt megválaszották a “Hammer of the Year”-nek, azaz a klubon belül az év játékosának.

Nem kis részben Teveznek köszönhető, hogy a West Ham abban a szezonban megúszta az osztályozót: az utolsó 10 meccsén 7 gólt rúgott, az utolsó fordulóban pedig a bajnok Manchester Unitedet Tevez góljával verték 1-0-ra idegenben, az Old Traffordon. Ahol Tevez számára hamarosan egy fejezet kezdődött…

Carlos Tevez és a Manchester United

Tevez váltása 2007-ben az akkoriban a világ egyik (ha nem éppen “A”) legjobb csapatába meglehetősen izgalmas és fordulatos volt. Tevez nemet mondott az Inter ajánlatára és a Premier League-ben szeretett volna maradni, amire a Manchester United lépett is egy megfelelő ajánlattal, de az átigazolást nagyban akadályozta a West Ham és a már említett befektetési alapok közötti jogvita a játékjogról, végső sorban arról, hogy ki kaszál ezért a transzferért. A vitába bevonódott az Angol Labdarúgó Szövetség, a FIFA és a Nemzetközi Sport Döntőbíróság is, de végül megegyezés született. A West Ham pénzt kapott azért, hogy feloldja Tevez szerződését, a ManU pedig első körben csak 2 évre kölcsönvette az argentin támadót.

2007-2008-ban Tevez egy rendkívül sikeres szezont tudhatott magának a Vörös Ördögök mezében: alapembernek számított a Tevez-Rooney-Ronaldo szuper csatársorban, megnyerték az angol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is. A Premier League-címhez 14 góllal, a BL-győzelemhez 5 góllal és a döntő tizenegyespárbajában az első tizi belövésével járult hozzá.

Következő szezonban azonban elbizonytalanodott egyértelmű helye a kezdőben, nem kis részben annak is köszönhetően, hogy a klub (és a vezetőedző Ferguson) részéről komoly taktikázás folyt Tevez végleges leszerződtetéséről. Habár Tevez sokszor kisegítette a ManU-t akár csereként is beállva, és ezért a szurkolók egy része is követelte szerződtetését. A futballista végül megelégelte a dolgot, és meglepőt húzott – talán kicsit bosszúból is: a Liverpool ajánlatát elvetve a Manchester United ősriválisához, a Manchester City-be igazolt. Ilyen közvetlen váltást a Unitedtól a City-be korábban csak 1999-ben egy kevésbé ismert futballista mert meglépni.

Tevez így is elmondhatja magáról, hogy 2008-2009-ben is angol bajnok lett és eljutott a BL-döntőig, azt azonban elveszítették az FC Barcelonával szemben.

Carlos Tevez góljai a Manchester United mezében:

Carlos Tevez és a Manchester City

Egy gyakorlatilag csúcson lévő klubot hagyott ott Tevez – talán nem kicsit sértettségből. Jól döntött? Az eredmények látszólag őt igazolták.

A Cityben a csapat kulcsembere vált belőle. Első szezonjában a csapattársai és a szurkolók is a csapat legjobbjának választották. A következő szezonokban FA-kupát, angol bajnoki címet nyertek – mindkettőre több mint 40 évet vártak a klub szurkolói. 73 meccs után már 50 gólnál tartott. Sokkal eredményesebb volt az angol bajnokságban is, mint a United mezében: 2010-2011-ben a Premier League gólkirálya volt. Mindezek hatására még a csapatkapitányi szalagot is megkapta.

Családi okokra hivatkozással azonban 2011 nyarán  eligazolási szándékát jelezte a klub felé, megfelelő ajánlat azonban elmaradt, így Tevez maradt a City-ben, de a kapitányi szalagot elvette tőle Mancini tréner és ezután már a kettejük kapcsolata nem volt felhőtlen. Ősszel egy Bajnokok Ligája meccsen a Bayern München ellen 2-0-ra égve Mancini becserélte volna őt a padról, de Tevez állítólag visszautasította a nem túl csábító lehetőséget. Később úgy nyilatkozott, hogy ez félreértés volt. A következmények azonban súlyosak voltak: felfüggesztették, majd pénzbírságot szabtak ki rá, Mancini pedig kiakasztotta rá az árcédulát: viheti, aki meg tudja fizetni.

Ilyen kérő azonban a téli átigazolási időszakban nem akadt, és Tevez a szezon vége felé visszatérhetett a csapatba: gólokkal, köztük egy mesterhármassal és gólpasszokkal segítve a csapatot a bajnoki címhez.

Tegyük hozzá, a felfüggesztése alatt nem annyira külön edzésekről, mint argentin golfpályákról készültek képek róla. Később bevallotta, 2012-ben közel állt hozzá, hogy visszavonuljon a profi futballtól – mindössze 28 évesen.

A szezonvégi teljesítménye után némileg bűnbocsánatot nyert. A következő szezont gyakorlatilag végigjátszotta Manicini irányítása alatt, pedig komoly belső riválisai is akadtak (Agüero, Dzeko), ám Tevez több játéklehetőséget kapott az angol bajnokságban. A házi góllövőlistán holtversenyben végzett Agüeróval – minden tétmeccset beleszámítva, de a Premier League-ben Dzeko és Agüero eredményesebb volt.

A City ebben a szezonban “csak” 2. lett a bajnokságban a városi rivális, United mögött, a BL-ben – igaz, bivalyerős csoportban, szégyenszemre az utolsó helyen végzett, az FA-kupa döntőt pedig sikerült egy kiesőjelölt csapat ellen elbuknia. Amit követően Mancinit menesztették. És nyilvánvalóan nem a tréner miatt, de Teveznek sem nagyon volt tovább maradása.

Carlos Tevez legszebb góljai a Manchester Cityben:

Carlos Tevez és a Juventus

2013. nyarán Tevez “nyomott áron”, mindössze 9 millió euróért került az olasz rekorder klubhoz. A Juve nem zsákbamacskát vett: tudta, hogy szerződéseivel és az edzőkkel való kapcsolatában egy problémás játékost vesznek, aki azonban a pályán meggyőző teljesítményt nyújt.

És ez utóbbiban nem is kellett csalódniuk: Tevez mindjárt első pályára lépései alkalmával gólt rúgott: az olasz Szuperkupa-döntőben és az első bajnokin is. Még az év decemberében megrúgta az első mesterhármasát az Öreg Hölgy színeiben.

A szezon végén bajnok lett, 19 góllal a Serie A góllövőlistájának dobogóján végzett és megválasztották a Juventus év játékosának.

A következő szezon, ha lehet ilyet mondani, még jobban sikerült. Bajnoki cím újfent, a klub szurkolói megint megválasztották az év játékosának, sőt  a Serie A 2014-2015-ös szezonjának legjobb játékosa címet is elnyerte. Tevez ezúttal 20 gólt lőtt az olasz első osztályban, ami megint csak a 3. helyre volt elég a gólvadászok mezőnyében, ám a BL-ben 7 góllal járult hozzá, hogy végül a BL-döntőig jussanak a zebramezesek, ahol a Barca azonban elhódította előlük a trófeát. Tevez pályafutása során másodjára is BL-döntőt vesztett az FC Barcelonával és soraiban világklasszis honfitársával, Messivel szemben.

Mindezek után a csúcson, még további egy évig tartó szerződés mellett, 2015 nyarán, amíg Tevez az argentin válogatottal a Copa Americán szerepelt Chilében, 6,5 millió euróért visszaigazolt gyerekkori álmához, a Boca Juniorshoz.

Korábban sem rejtette véka alá, hogy pályafutását a Bocában szeretné befejezni, és láttuk, már 2011-ben is felmerült, hogy családi okok miatt haza kíván térni. A Juventus számára nem nagyon volt szakmai érv, hogy elengedje meghatározó játékosát, aki az eltelt 2 évben nem csak egyénileg teljesített kiemelkedőt, hanem a csapattársakra is motiválólag hatott. Pénzügyi érvek, miszerint ekkor utoljára láthatott pénzt érte a klub, és mert Tevez életkora miatt a hosszabbítás már nem volt annyira egyértelmű opció, eldöntötték a kérdést.

Tevez később úgy nyilatkozott, hogy megbánta ezt a döntését. Talán pályafutása legjobb évei voltak ezek. A Zebráknál mind Contével, mind Allegrivel jól kijött – rácáfolva arra a korábbi feltételezésre, hogy az edzők által nehezen kezelhető játékos. Vagy csak egyszerűen benőtt a feje lágya. A Juventusban nyújtott teljesítményének köszönhető, hogy 3 év szünet után újra meghívást kapott az argentin válogatottba, az Albicelestébe. (Fociválogatottak és beceneveikről bővebben >>>)

Carlos Tevez góljai a Juventusban:

Carlos Tevez és az argentin válogatott

2011-ig Tevez gyakorlatilag állandó tag volt a válogatott keretben, részt vett az összes nagy tornán (Copa America, vb). 2004-ben és 2007-ben a dél-amerikai kontinensviadalon (Copa America) ezüstérmes csapat tagja volt, 2005-ben szintén 2-ok lettek a Konföderációs Kupán.

Ezekben az években, ahogy a későbbiekben is, elképesztő konkurenciával kellett megküzdenie, hiszen csatárból és támadó középpályásból világklasszisok egész sora állt az argentin szövetségi kapitányok rendelkezésére. Hogy csak néhány nevet említsünk: Aimar, Riquelme, Saviola, Crespo, Diego Milito, Messi, Higuain, Agüero, Di Maria, Lavezzi. Emiatt nem mindig lehetett kezdő.

2010-ben a dél-afrikai vb-n Maradona irányítása alatt élvezhette a szövetségi kapitány bizalmát. Még Agüeróval szemben is, aki pedig Maradona veje volt akkoriban. Mindezt a nyolcaddöntőben Mexikó elleni 2 góljával hálálta meg, amelyből a második a vb egyik legszebb találata volt.

2011-ben a hazai rendezésű Copa America tornán is többnyire kezdő volt, ám a negyeddöntőben Uruguay ellen a tizenegyespárbajban ő volt az egyetlen, aki hibázott, és Argentína ezzel nagy csalódást keltve kiesett. Nem Tevezen múlt egyedül: az argentinok gyengén játszottak az egész tornán.

A szövetségi kapitány váltást követően évekig nem kapott meghívást az argentin válogatottba. Ebben a 2011. őszén kipattant Manchester City-s botránya és klubjában mellőzöttsége is nagy szerepet játszhatott, de az is szerepet játszott ebben, hogy Sabella elképzeléseibe nem fért bele. Minőségi alternatíva pedig, ahogy a fentebbiekből is látszik, bőven akadt.

Így kimaradt az argentin válogatott elmúlt 30 évben elért legnagyobb sikeréből, a 2014-es világbajnoki ezüstéremből. Pedig 2013-2014-es szezon során már nagyon jó ajánlólevele volt a Juventusból.

Újabb szövetségi kapitány-váltás és egy újabb nagyszerű szezonnak köszönhetően 2014-2015 során még 12 alkalommal visszatért a válogatottba. Részt vett a 2015-ös Copa Americán is, ahol harmadjára is ezüstérmes lett. Gólt nemzeti színekben már nem szerzett.

Válogatott mérlege felemás: 76 meccsen lépett pályára címeres mezben és 13 gólt szerzett ezalatt. Rúgott (vagy éppen fejelt) gólt 2 vb-n és 2 Copa Americán is. Ugyanakkor a klubokban vagy utánpótlás éveiben a válogatottban mutatott eredményessége alapján ebben több is benne lehetett volna. Argentínával, a nagyszerű generáció ellenére nem sikerült jelentős tornát nyernie – ha csak az olimpiát nem számítjuk, de az is inkább utánpótlás-szintű versenynek számít a fociban. Azért így utólag már a sok ezüst is szépen csillog.

Tevez góljai az argentin válogatottban:

Tevez újra a Boca Juniors mezében: a hazatérés

A varázslatos menetelése a 2015-ös évben a Boca színeiben is folytatódott: épp csak hazaérkezve a Copa Americáról már az első kupa és bajnoki meccsein gólt lőtt, év végéig a két sorozatban rúgott 9 góljával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Boca Juniors bajnok és kupagyőztes is legyen – és ezzel Tevez futballtörténelmi rekordot állított fel. Ő lett az első futballista a világon, aki ugyanabban a naptári évben 2 különböző bajnokságban is bajnok és kupagyőztes lett (Juve, Boca).

A 2016-os év az otthoni pontvadászatban nem vonult be dicsfényben a Boca Juniors történelemkönyvébe, a Libertadores Kupában így is eljutottak a legjobb 4 közé és csak az elődöntőben véreztek el.

2016. végén azonban bombaként robbant a hír, hogy Tevez még egyszer belevág egy nagy kalandba és a kínai bajnokságba igazol.

Carlos Tevez és a Shanghai Shenhua

Tevez egy évet (2017) töltött Kínában, ahova újabban óriási pénzekért kiöregedő vagy nem is éppen annyira idős, nemzetközi nagy sztárok járnak levezetni.

Tevez a shanghai csapatba szerződésével állítólag a világ legjobban fizetett futballistája lett, amit egy interjúban igyekezett megcáfolni.

Valószínű, hogy a fizetése egy része teljesítményhez kötött volt, ám Tevez úgy nyilatkozott erről a szezonjáról, mint egy nyaralásról. Nem meglepő, ha a shanghai edzője meg kicsit másképp látta a dolgot és elégedetlen volt, mert az esküvője és a karácsonyi ünnepek után Kínába érkező sztár szerinte túlsúlyos volt és nem engedhette pályára lépni, míg formába nem hozta. A forma nem tükrözte a korábbi éveket: 16 meccsen 4 gólt lőtt.

Tevez csak annyit mondott a kínai kalandról: “amint megérkeztem Kínába, rögtön vissza akartam térni a Bocába.” (forrás: https://www.bbc.com/sport/football/42700690) Ez 2018. januárjában be is következett.

Tevez és a Boca Juniors harmadszor is: forever

Tevez a róla szóló filmsorozatban (Netflix: Boca Juniors: Carlos Tevez élete), ahol minden rész előtt van egy aktuális bevágás, amikor Carlitos a gyerekkora egy-egy momentumáról mesél, őszintén és érzelgősen nyilatkozik a Boca Juniorshoz fűződő viszonyáról.

Kisgyerek kora óta az volt az álma, hogy egyszer a Boca csapatában futballozhasson. Ahogy fogalmazott, a Boca Juniors élete nagy szerelme.

Most már tényleg úgy tűnik, hogy itt is fejezi be profi futballista karrierjét. Ott, ahol egy sikerút elindult.

2018. tavaszán a bajnokság második felére bekapcsolódott, és jelentős részt vállalt abban, hogy a Boca újra argentin bajnok lett. A következő szezonban csak a 3. helyre értek oda, de a 2019-2020-as bajnokságot – röviddel a koronavírus karantén előtt – újfent megnyerték. Tevez az idei naptári évben 7 bajnokin 6 gólt lőtt, és így oroszlánrészt vállalt az újabb aranyéremben – 36 évesen. Ezzel is bizonyítva, hogy még mindig piszkosul jó focista.

Carlos Tevez góljai a Boca Juniorsban 2019-2020:

2018-ban behúzott még egy Libertadores Kupa-ezüstérmet is. Igaz, ez utóbbi fájdalmas lehetett számára, mert a döntőt (egész pontosan annak Madridban rendezett visszavágóját) éppen az ősrivális River Plate ellen bukták el.

Carlos Tevez játékstílusa

Tevez játékának megítélése kapcsán gyakran utalnak a gyökereire, a kábítószeres bandák által uralt környéken nevelődött keményfiú sztereotípiáját aggatva rá. Ebből annyi mindenképpen igaz, hogy Tevez mindig is bátran felvállalta a párharcokat, amelyekben sikeresen megtartotta, megszerezte a labdát és kiharcolta magának a lövő pozíciót. Ugyanakkor durva játékosnak nem nevezhető, nagyon kevés sárga és piros lap kísérte pályafutását, utóbbi is inkább “agyasságából” adódott időnként. (Bár érdemes lenne minden esetet külön megvizsgálni az előzmények alapos felderítésével együtt…)

A grundfocis alapokból hozta magával a lendületes kontrajátékot és a rövidpasszos focit, amit mindig is nagyon kedvelt. Alacsonyabb méretéből adódóan a légi párbajokban nem nagyon tündökölt, és a védekezéshez való hozzájárulását sem tekintették a szakemberek kiemelkedőnek.

Kiemelkedő volt ezzel szemben a labda megtartásában, a 16-oson belüli és környéki kulcspasszokban, a támadás befejezésben és a távoli lövésekben. Pályafutása számtalan gólját a 16-oson kívülről lőtte, nem ritkán gyengébbik lábbal, ballal. Sok emlékezetes szabadrúgásgólja is volt.

Mint általában az argentin támadók, ő is technikás játékosnak számított.  Jól cselezett. Hozzáállása, győzni akarása pedig nem véletlenül tette őt számtalan klubjában a szurkolók kedvencévé.

Carlos Tevez és Javier Mascherano barátsága

Két nagyon különböző hátterű, jellemű futballista, akiknek a pályafutása hosszú évekig összefonódott. Már az argentin U17-es válogatottban és a 2004-es olimpiai bajnok társulatban is csapattársak voltak, miközben az ősrivális klubok akadémiáján nevelődtek: Tevez a Boca Juniorsnál, Mascherano pedig a River Plate-ben.

Amikor Kia Joorabchian szerződést kötött vele, hogy dél-amerikai átigazolási rekordösszegért a brazil Corinthiansba vigye, Tevez maga ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a river plate-es srácot is vigyék vele.

Együtt játszottak 2 évig a brazil top csapatban, és együtt kerültek ezután a West Ham Unitedbe is 2006 nyarán. Néhány éve Tevez bevallotta, hogy annyira idegenül érezte magát Angliában, hogy állandóan Mascheranón lógott. Mindenhova követte, ahova csak ment.

Érdekes módon azonban itt útjaik szétváltak: Tevez a West Ham sztárja lett, Mascherano-nak viszont nem sikerült a kezdőbe verekednie magát. Télen átigazolt a Liverpoolba – egy fényévekkel jobb csapatba, és még ugyanabban az idényben BL-döntőt játszott – igaz, elveszítették azt az AC Milannal szemben. Eközben Tevez, aki pár évvel korábban egy nagy döntőben (Világkupa) már legyőzte a Milant, ekkor azonban még csak a WHU Premier League-ben benttartásán ügyködött.

Egy évvel később azonban Tevez már Manchester United-játékosként nyert Bajnokok Ligáját. Érdekes összecsapás volt kettejük között 2008. tavaszán a Manchester United-Liverpool rangadó, ahol Mascherano nem tudta megakadályozni Tevezt, hogy vezető gólt szerezzen, igaz, utána elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a Liverpool fordítani tudott és megnyerte a meccset. A liverpooli drukkerek a meccs legjobbjának választották Mascheranót, akit azonban ki is állítottak a találkozó során.

Úgy tűnt, kettejük kettévált útja során Tevez csillaga fog magasabbra ívelni, ám Mascherano pár év múlva az FC Barcelonához igazolt a klub történetének legsikeresebb korszakában. 2011-ben például már ő is BL-győztesnek mondhatta magát, és az ezt követő években is alapembere maradt az argentin válogatottnak, 2008-2011 között csapatkapitányként, utána pedig Messi után másodkapitányként. Mascherano részt vett a 2014-es vb-ezüstérmes válogatott menetelésben is, amiről Tevez lemaradt, és Mascherano lett pályafutása végére a válogatottsági rekorder.

2015-ben aztán a 2 régi jóbarát egymással szemben álltak a Bajnokok Ligája döntőjében: Mascherano a Barca védelmének tengelyében, Tevez pedig a Juve csatársorában. Tevez nehezen védhető lövése kijött még ter Stegenről, amit Morata az üres kapuba kotort ideiglenesen egyenlítve a toronymagas favorit Barca ellen, de a meccs végén Mascherano örülhetett.

A későbbiekben mire Tevez hazatért Kínából, Mascherano akkor igazolt oda 2 évre, majd a kínai kalandja után újfent követte Tevezt közös hazájukba, Argentínába, ahol a nemrég befejeződött bajnokságban az Estudiantes játékosa volt.

A cikk fejezetei:

Források:

https://www.sportskeeda.com/football/how-carlos-tevez-burn-scar-neck
https://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Tevez
https://www.soccerphile.com/soccerphile/players/carlos-tevez.html
https://www.youtube.com/watch?v=ipQ76epASZA
https://www.transfermarkt.com/carlos-tevez/profil/spieler/4276
https://finance.yahoo.com/news/carlos-tevez-fort-apache-misery-mega-money-striker-101644720–sow.html

http://www.nemzetisport.hu/migralt_cikkek/20060611/carlos_alberto_tevez_martinez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük