Carlos Tevez élete – Netflix film sorozat

Carlos Tevez gyerekkoráról és a sikerhez vezető útjáról szól a Netflix egyik újabb filmsorozata (Boca Juniors: Carlos Tevez élete), amely az argentin származású, nemzetközileg ismert futballista nehéz gyerekkorát mutatja be. Tevez kisgyerekként súlyos égési sérüléseket szenvedett, vér szerinti apját soha nem ismerte, anyja lemondott róla, nagynénje vette magához és nevelte fel Buenos Aires elővárosában, Ciudadelában, a Fuerte Apache nevezetű megyedben, ahol a szegénység és a drogbandák uralkodtak. Bővebben Carlos Tevez gyerekkoráról >>>

Általában csak a nagy futballistáknak adatik meg, hogy filmet forgassanak róluk. Tevez az eredményei, képessége alapján nagy futballista (volt), de egy olyan korszakban volt aktív, amikor csupán argentin mezben egy tucat világklasszis futballista kergette a labdát, nem beszélve arról, hogy éppen vele egy időben rúgta a labdát az argentin labdarúgás történetének talán legnagyobb csillaga: Lionel Messi is.

Akkor minek köszönhető, hogy mégis Teveznek szentel a Netflix egy egész sorozatot?

Egyértelmű, hogy a híradásokat az elmúlt két évtizedben oly sokszor megtöltő történet, ahogy a nehéz gyerekkor ellenére valaki képes kiemelkedni. Carlos Teveznek van sztorija.

A labdarúgás történetében mindig is voltak őhozzá hasonló meseszerű felemelkedések. Szegénység, nehéz gyerekkor, nélkülözés, bandák uralta negyed, ahol csak a legkeményebbek maradnak talpon… És mindebből az egyetlen kiút vagy talán mindezek ellenére történő felemelkedés a labdarúgás és a hírnév útján.

Nem egyedi tehát, Tevez sorsa. De azért az égési sérülés, amelynek túlélésére az orvosok sem adtak sok esélyt, a lelki teher, hogy a vér szerinti anyja lemondott róla, a nehéz anyagi körülmények, és a filmben igencsak életszerűen megjelenített kegyetlenség, a drogbandák egymás közötti harcai, leszámolásai, a mindennapos lövöldözések, amelyekben egy kósza golyó bármikor kiolthatta volna az életét, összeadódva már egy igazi filmvászonra valót szolgáltatnak. Kevés futballista viseli olyan feltűnő módon a múltja nyomait, mint ahogy Tevez a sebhelyes nyakával.

Miért tetszett nekem a Carlos Tevez film sorozat?

Egyrészt, mert nem heroizál. Nyers őszinteséggel mutatja be a körülményeket és az egyenesnek és kikövezettnek egyáltalán nem nevezhető utat a Boca Juniorsba.

Másrészt mert nem egyértelműen Tevez a főszereplő, környezetének fontos tagjainak életét is meglehetős részletességgel mutatja be a sorozat. Ebből is kiemelkedik talán Tevez legjobb barátja, a filmbeli Danilo, “az Uruguay-i”. Sokszor már-már úgy tűnik, hogy a történet párhuzamos életrajzokat takar és Danilo sorsa ugyanolyan fontos szál, mint Carlitosé.

És talán – ezzel, remélem nem spoilerezek – a Tevez Netflix-sorozat legfontosabb mondanivalója éppen ebben a párhuzamos életrajzban és azok végkifejletében rejlik: a család, a szerető közeg és a gondoskodó szülői háttér vagy éppen ezek hiánya eldönti a két gyerek sorsát.

Carlos Tevez nagyon sok hendikeppel indult el az életben, de azzal, hogy nagynénje magához vette és férjével együtt saját gyerekükként nevelték fel, helyrebillent a mérleg.

Tevez egyébként aktívan közreműködött a forgatókönyv elkészítésében, már 2009-ben is ezen dolgozott.

Érdekesség még, hogy a film főcímzenéje a Piola Vago nevezetű együttes Apache száma. A zenekar tagja Diego Tevez, Carlitos testvére, és időnként a futballista is fellép énekesként a koncertjeiken.

Akinek tetszett, azt értelemszerűen izgatja a kérdés, lesz-e folytatás? Lesz 2. évad?

Én személy szerint azt gondolom, hogy nem. És nincs is szükség rá. A történet így kerek: a kezdet egy apró élet a lét határán a súlyos égéses baleset után, majd a rögös út Fuerte Apache útvesztőin, ahol sokan eltévednek, de Tevez kitart, és a családi háttérnek is köszönhetően eljut álmai beteljesüléséhez: pályára léphet a “La Bonbonnerában”, a Boca Juniors legendás stadionjában.

A film adatlapja:

Eredeti cím: Apache: La vida de Carlos Tevez

Nyelv: spanyol

Gyártás helye: Argentína

Műfaj: életrajzi dráma – sorozat (8 rész)

Megnézhető: a Netflixen >>>

Főbb szereplők:

Balthazar Murillo – Carlitos Tevez

Vanesa Gonzalez – Adriana (nagynénje, anyjának tekintett nevelőanyja)

Alberto Ajaka – Segundo (Adriana férje, apjának tekintett nevelőapja)

Sofia Gala – Fabiana (vér szerinti anyja)

Matias Recalt – Danilo, az Uruguay-i (legjobb barátja)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük