Hogyan lehet megnyerni egy futball vb-t?

1974-ben a későbbi világbajnok nyugatnémet válogatott 1-0-ra kikapott egy presztízsjellegű meccsen az NDK-tól. 4 éve a spanyol nemzeti csapat is kikapott a svájciaktól, mielőtt megkezdte volna az útját a végső diadalig.

Nehéz lenne azt mondani, hogy a recept a tornán való folyamatos fejlődésben keresendő. Szokták emlegetni a németeket, ami lehet, hogy igaz volt 54-ben, vagy 20 évvel később, de 1990-ben Matthäusék a csoportban fociztak óriásit (pl. 4-1 szétkapva az utána mégis vb 5-ként végzett jugókat), majd kiejtették az Európa-bajnok hollandokat, aztán az aranyig csak tizenegyes gólokkal, egy szerencsésen megpattanó szabadrúgással és egy sikeres tizenegyes párbajjal (innen származnak Lineker sokat idézett szavai) jutottak el.

Az szinte biztos, az előbbi példára némileg rácáfolva, hogy nem érdemes csúcsformában érkezni a tornára, mert a végéig nem biztos, hogy kitart a lendület. 2006-ban a spanyolok nagyon jól mentek a csoportban, aztán a 16 között az addig csetlő-botló franciák esélyt sem hagytak nekik. A brazilok zsinórban nyerik a Konföderációs Kupákat, egy évvel a vb előtt, aztán 2006-ban és 2010-ben is a negyeddöntőben jött a stop-tábla. A 97-es brazil válogatott két világbajnok generáció (a 94-es és a 2002-es) keveréke volt, és megítélésem szerint mindkettőnél fényévekkel jobb, 98-ban azonban az elődöntőre elfogyott a szufla, és bár bejutottak a döntőbe, a kizsigerelt csapat letérdelt a franciáknak.

Az esélyesek között jelenleg maximum a brazilokból nézem ki, hogy topon vannak. A többieket a fárasztó szezon, és/vagy egy sérüléshullám leszívta. Mondjuk, a brazilok rá is vannak kényszerülve, hogy jó formában legyenek: egy acélos Horvátországgal kezdenek, és a 16 között minden valószínűség szerint a spanyolokkal vagy a hollandokkal találkoznak.

Több csoportban is az esélyesek egymással kezdenek. Taktikázásra semmi esély! Már csak azért sem, mert a csoportelsőséggel elkerülhető a szomszédos csoport riválisa. Legalábbis a legjobb 16 között még igen. De hát végső soron a világbajnoknak mindenkinél jobbnak kell lennie.  Surranópályán elődöntőig, talán még a döntőig is el lehet jutni. De vb-t nyerni csak a torna egészét tekintve legjobb csapatként lehet.

Ezért gondolom azt, hogy világbajnok csak tartósan top csapat lehet. Meglepetéscsapatban nincs meg a potenciál ahhoz, hogy egy hónapos intervallumban a világ legjobbja legyen. Ezért nem hiszem, hogy új név kerül a trófeára, a legutóbbi 24 év győztesei közül kerül majd ki az új bajnok. (Argentína, Németország, Brazília, Franciaország, Olaszország, Spanyolország)

Mivel ebben a listában sok az európai, lehet, hogy megtörik az “Amerika-átok”, de a klimatikus tényezők azért a két “helybeli” óriás felé mozdítják a mérleg nyelvét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük