Eb-selejtezők – finisbe fordulva

További két csapattal bővült a biztos Eb-résztvevők sora: Spanyolország, ahogy az várható volt, továbbra is 100%-os teljesítményével, Olaszország pedig a Szlovénia felett aratott győzelmével matematikailag behozhatatlan előnyre tett szert. Hollandia mérlege is változatlanul hibátlan, ám a svédekkel szembeni 6 pont előny a hátralévő 2 meccsen még elméletben – és hangsúlyozottan csak elméletben – elveszíthető, miközben mi, magyarok, csak abban reménykedünk, hogy a svédek ezalatt 2 pontnál többet nem hoznak össze…

A-csoport
Törökország nem tudott nyerni Ausztriában, így előnye Belgiummal szemben mindössze 2 pont. Mindkét csapat játszik még a már csoportelső németekkel, ezenkívül Belgium Kazahsztánnal, Törökország Azerbajdzsánnal mérkőzik meg. Ha szigorúan a papírformát nézzük, akkor a németek ellen a vereség, a csoport két utolsó helyezettje ellen pedig egy-egy győzelem várható. A belgák lélektani előnye abból adódhat, hogy a következő körben a törökök a németeket fogadják és ha kikapnak, az utolsó körbe Belgium a 2. helyen érkezik, amikor ugyan a németek ellen kellene egy bravúrral előrukkolni, ám a törökök azzal az Azerbajdzsánnal meccselnek, amelyiktől kikaptak idegenben. Végső esetben elképzelhető pontazonosság is a 2. helyen, a közvetlen összehasonlításból azonban Törökország jön ki jobban.

B-csoport
Az egyébként is izgalmas csoportban Örményország Szlovákia ellen aratott, idegenbeli nagyarányú győzelmével alaposan felforgatta az esélyeket. Ráadásul az oroszok sem tudtak élni a hazai pálya előnyével az egyik közvetlen rivális, Írország ellen. Így két fordulóval a vége előtt gyakorlatilag még 4 csapat esélyes az első két hely bármelyikének megszerzésére. A következő körben az oroszok Szlovákiába látogatnak, ahol a hazai csapatnak nyernie kell, hogy továbbjutási esélyei életben maradjanak, Írország és Örményország ugyanis valószínűleg nyerni fog Andorra, illetve Macedónia ellen. Az utolsó fordulóban viszont az oroszok és a szlovákok számíthatnak könnyen megszerezhető pontokra, míg az írek az örményekkel csapnak össze.

C-csoport
Az olaszok, ahogy már a bevezetőben is írtam, megnyerték a csoportot, ennek tükrében érdekes lesz az odavágón botrányba fulladt selejtező visszavágója Szerbiában. A szerbeknek akkor is marad még esélyük a 2. helyre, ha az október eleji találkozón veszítenének, ez esetben azonban Szlovéniában kellene nyerniük az utolsó fordulóban. Egész pontosan sok múlik az észtek szereplésén is, akik meglepően magabiztosan 4-1-re nyertek az észak-írek ellen – odahaza. Ha ezt a bravúrt idegenben is megismétlik, akkor joggal reménykedhetnek a pótselejtezős helyben. Érdekes, hogy a szerbeknek nem elég a hátralévő két meccsen 2 döntetlent elérni, mert ezzel (észt belfasti győzelemmel számolva) pontazonosság alakulna ki déli szomszédunk és távoli rokonaik között, a közvetlen összehasonlításban pedig láss csodát, az észtek állnak jobban (odahaza 1-1, idegenben pedig 3-1-es diadal Szerbia felett). Tény és való, nagy meglepetés lenne, ha a két vb-résztvevő szomszédunk orra elől a kis balti állam orozná el a csoportmásodik helyezést.

D-csoport
Fehéroroszország, Albánia és gyakorlatilag Románia is kiszállt a továbbjutásért folytatott pontversenyből. A megújult román válogatott ugyan még simán szerezhet 6 pontot a hátralévő meccseken, ám az előtte 4, illetve 5 ponttal vezető Bosznia-Hercegovina és Franciaország még játszik egymással, továbbá mindkettőnek van egy-egy könnyen nyerhető meccse. Az utolsó fordulóra maradó francia-bosnyák párbaj akár a csoportelsőségről is dönthet, bár az valószínűleg a franciáké lesz…

E-csoport
A mi csoportunkban a 3 éllovas hozta a kötelezőt. A magyar válogatott sorsa a következő körben, amikor is nem játszik, akár el is dőlhet, ha a svédek nyernek Finnországban. Persze pontveszteség esetén az utolsó körben – azon túl, hogy nekünk nyerni kell idehaza a finnek ellen – még a hollandok svédek fölött aratandó győzelméért is imádkoznunk kell. Mindettől függetlenül húzzuk be az utolsó meccset és sok év után először búcsúzhatunk a selejtezőktől emelt fővel: a világranglista elsőjétől oda-vissza kikapni nem szégyen, a svédekkel szemben pedig egy kinti vereség után hazai győzelemmel visszavágni, az összes többi meccset (reméljük a finnel együtt) behúzni pedig büszkén vállalható teljesítmény!
A csoport kapcsán még halkan megjegyezném, hogy az Eb-selejtezők góllövőlistájának élmezőnyében feltűnően sok csatár szerepel ebből a csoportból: Huntelaar vezet 10 góllal, 3. a finn Forssell, 4. a mi Rudolf Gerink és utána még ott van Ibrahimovic és Kuyt.

F-csoport
Görögország lettországi botlása a csoportelsőségébe került, miután a horvátok megverték Izraelt és balkáni belüggyé tették az első két hely elosztását. A következő körben Görögország-Horvátország párosítás lesz, ami véglegesen dönthet a csoportelsőségről. Most már azért a horvátok vannak lépéselőnyben, hisz nekik elég a döntetlen is a görögök ellen. (Már ha nem tréfálja meg őket is az utolsó körben Lettország.

G-csoport
Az angolok hozták a kötelezőt Wales ellen, így nagy lépést tettek a csoportelsőség felé, igaz, óriási meccset fognak vívni idegenben Montenegro ellen, ahol viszont már egy döntetlen is elég a biztos Eb-részvételhez. Vereség esetén azonban marad izgulnivaló, mert az utolsó fordulóban Anglia már nem játszik, Montenegrónak viszont a könnyű ellenfélnek éppen nem ígérkező Svájc otthonában kellene megszereznie a 3 pontot és ezzel a csoportelsőséget (ez esetben ui. pontegyenlőség lenne a két rivális csapat között, mivel azonban Londonban ikszeltek…). Másfelől Montenegrónak a második helyhez egy esetleges angoloktól elszenvedett hazai vereséget követően is elég a Svájc elleni iksz. Valószínűleg azonban nem kívánják mindezt az utolsó pillanatra hagyni.

H-csoport
A dánok 2-0-ra legyőzték Norvégiát, így az utóbbi a jelenlegi pontazonosság ellenére is elbukta az Európa-bajnoki selejtezőt Portugáliával és Dániával szemben. Ugyan Ciprus ellen még van egy behúzható meccsük, de ilyenből a portugáloknak és a dánoknak is van egy, az utolsó fordulóban pedig a két rivális egymással csap össze. Ha akkor ikszelnek, akkor valószínűleg egy ponttal mindkettő maga mögött hagyja Norvégiát (és az egymás elleni eredmények alapján Portugália lesz a csoportelső), ha a dánok veszítenek, akkor ők a norvégokkal szembeni összehasonlításból jönnének ki jobban, ha a portugálok végeznének pontazonosággal – akik oda-vissza 1-1-et játszottak a norvégokkal, akkor pedig a jobb gólkülönbség döntene C. Ronaldóék javára.

I-csoport
Nincs túl sok izgalom. Spanyolország kint van az Eb-n, megvédheti címét. Különleges helyzetben, egy utolsó fordulós nagy bravúrral a skótok még feljöhetnek a 2. helyre, de egy nem túl valószínű pontegyenlőség esetén Csehország jobban áll a Skóciával szembeni összehasonlításban, tehát jó eséllyel Rosickyék végeznek a 2. helyen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük