Ki jut ki legjobb 2-ként?

A Nemzeti Sport a múlt héten közzétett egy túlontúl optimista és hibás számításokon alapuló elemzést, mely szerint, ha sikerül megcsípnünk a csoportmásodik helyet, akár legjobb másodikként pótselejtező nélkül is kijuthatunk az Eb-re. Ezt felejtsük el! A legjobb csoportmásodik 99%-os eséllyel Dánia lesz.

A fenti képen látható, kik közül kerülhetnek ki a csoportmásodikok – köztük vannak olyanok, akik jó eséllyel elsők lesznek, illetve olyanok is, akik kiesnek. Adná a jó Isten, hogy ezen csapatok közül szemezgethessünk, kivel szeretnén pótselejtezőt játszani! A legjobb csoportmásodik hely ugyanis szinte biztosan elkelt. Ha Portugália nyer odahaza Izland ellen, a dánok pedig Cipruson, akkor az utolsó fordulóban egy emberanyagkímélő, “véletlen” döntetlen esetén a luzitánok csoportelsők, a dánok pedig mindenkit megelőző másodikok lesznek, és így jutnak ki csont nélkül az Eb-re. A 2004-es Európa-bajnokság tapasztalataiból kiindulva a “megegyezéses” eredmény nem áll távol a dánoktól.

A portugálokkal közös kis kigolyózós játékukba ugyan még beleszólhat a sors, ha esetleg most nem hozzák a kötelező meccseiket, de azért valljuk be, nem Izland és Ciprus fog csodát véghez vinni. Szintén beleszólhatna Oroszország, de ehhez az íreknek nyerniük kellene Andorra és Örményország ellen, ami könnyen elképzelhető, ám az oroszoknak idegenben kellene nyerniük Szlovákia, míg odahaza pontot veszíteni az eddigi 8 meccsen 1 gólt és 0 pontot szerző Andorra ellen. Az előbbi kérdéses, az utóbbi viszont majdhogynem lehetetlen…

Amire halvány esély van még: Anglia veszít Montenegróban és Vucsinicsék ezután még idegenben Svájcot is legyőzik. Ez esetben ugyanis Anglia lenne a legjobb második. Ebben a leosztásban viszont túl sok a ha… Ráadásul a portugál-dán kettős az utolsó kör előtt már tudni fogja, hogy Anglia pontot szerzett Montenegro ellen és ezzel simán belefér a döntetlen egymás ellen.

Szintén kicsi az esélye, de nem kizárható:
Svédország diadalmenete. Hollandia ugyanis Moldova elleni győzelmével bebiztosítja csoportelsőségét. Ha ezzel egyidejűleg Svédország szívfájdalmunkra behúzza a Finnország elleni meccsét, akkor az utolsó fordulóban akár meg is verhetik Hollandiát. Azt a Hollandiát, amelyik 3 éve tétmeccsen – a vb-döntőt leszámítva – minden egyes alkalommal győzött! Viszont a futballban bármi megtörténhet… És akkor a svédeknek 18 pontjuk van a csoportmásodikok táblázatában, azaz minden egyéb csoport eredményeitől függetlenül a legjobb csoportmásodik lesz.

(A táblázatban a hátralévő meccsek kategóriában csak azokat az ellenfeleket soroltam fel, akik bele is számítanak, tehát a csoportutolsókkal vívott találkozók nem kerülnek megemlítésre, holott a helyezések kialakításában azért szerepet játszanak azok a meccsek.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük