Pótselejtezők Európában

Mandzukic olaszok elleni gólörömMint ismeretes, a 9 európai selejtező csoportból a csoportelsők automatikusan kvalifikálták magukat a világbajnokságra, a csoportmásodikok közül pedig még 4 juthat ki pótselejtező útján. Mivel nem minden csoport 6 csapatos volt, ezért a 6. helyezettek elleni eredményeket nem számolva pont- és gólkülönbség-táblázatot állítottak fel a második helyezett csapatokból és az itt utolsó helyre került csapat – ez végül Dánia lett – nem kerülhetett be a 8 pótselejtezős csapat közé.

A nyolc csapatból értelemszerűen 4 párt sorsolnak, amelyek novemberben oda-visszavágós rendszerben küzdenek meg a maradék vb-résztvevő helyekért. Az első és második kalapba sorolás alapja a legfrissebb FIFA-világranglista. Ennek megfelelően így néznek ki a kalapok:

1. kalap: Portugália, Görögország, Horvátország, Ukrajna

2. kalap: Franciaország, Svédország, Románia, Izland

Szerintem ez nem tükrözi tökéletesen az erőviszonyokat, szerencsés sorsolás esetén – hogy konkrétabban fogalmazzak: ha elkerülik a portugálokat – a második kalapos francia és svéd válogatott esélyesebb, mint a görög, a horvát vagy az ukrán. A románok és az izlandiak az esélytelen nyugalmával készülhetnek, ám az utóbbiból még kinézem, hogy képes a meglepetésre…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük