Meccsnézés a világ végén

Manapság az ember már megbarátkozott a gondolattal, hogy a labdarúgás átformálja bolygónk földrajzi fogalmait, de legalábbis semmibe veszi azokat. Ausztrália jól megfontolt vb-selejtezős szándékok miatt az Ázsiai Labdarúgó Szövetség tagja. Az európai kontinensen csak minimális mértékben jelen lévő Törökországot pedig ugyanúgy az UEFA ölelte kebelére, mint a teljes mértékben ázsiai földön elterülő Izraelt, vagy a hatalmas területekkel (és persze lakosságának nagyobb részével) ugyan európai, nagyobbrészt mégis Ázsiában található Oroszországot. (Hogy az egykori Szovjetunióból kiszakadt közép-ázsiai országokról már ne is beszéljünk.) Ilyen esetekben a szurkolói elhivatottságot nagy mértékben próbára tehetik a távolságok.

Persze egy ManU-szurkolónak még azért nem fájhat annyira a feje, ha történetesen egy török csapat ellen lépnek pályára a Ferguson-legények, hiszen repülővel pár óra a két peremterület közötti összeköttetés. Arra viszont mérget vennék, hogy nem sok angol drukker fagyoskodna a lelátón, ha Giggsék mondjuk a FC Lucs Enyergija ellen ütköznének BL-csoportmeccsen – Vlagyivosztokban.

Ettől ugyan egyelőre nem kell tartaniuk. A távol-keleti gárda az orosz első és másodosztály között liftezik és az élvonalban csupán epizódszereplő, ettől függetlenül azonban az elméleti lehetőség fennáll, hogy ilyen extrém találkozóra kerüljön sor az európai kupák valamelyikében.

Ezzel a kihívással addig viszont csak az orosz csapatoknak kell megbirkózniuk és valljuk be, szívják is a fogukat rendesen. Néhány éve az Amkar Permben légióskodó Gaál Miklós nyilatkozott úgy, hogy nagyon örül a Lucs kiesésének, mert a hosszú utat senki sem vállalja fel szívesen. Moszkvából 9 óra a repülőút (és nem mellesleg az időeltolódás is ennyi)!!!

Az egyelőre még Husztit is foglalkoztató Zenit Szentpétervár csapatánál pedig a vlagyivosztoki kiruccanás a klub iránti elkötelezettség szimbólumává vált. A 2006-os szezonban (az orosz bajnokság korábban tavasz-ősz rendszerben, azaz naptári éven belül zajlott, ez most változott meg…) 1500-an repültek el a világ végén lejátszott találkozóra, amit a Zenit egyébként 2-0-ra behúzott, de ezenkívül egyvalaki állítólag a teljes távolságot (12 000 km!), végigstoppolta, hárman pedig saját autójukkal vágtak neki a hosszú útnak. A derék szocialista járgány aztán Vlagyivosztokban kilehelte a lelkét, így a trió a Transszibériai vasúttal volt kénytelen visszautazni, ami csak Moszkváig több mint 6 nap. A klub a Gazprommal a háta mögött egy új autóval honorálta a szurkolói elkötelezettséget…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük