Totális futball

A 60-as, 70-es évek fordulóján az Ajax évekig uralta Európa labdarúgását. Nem véletlen, hogy az amszterdamiakra épülő holland válogatott az 1974-es vb-n a döntőig menetelt, élvezetes támadófutballjával pedig kivívta a focirajongók széles tömegeinek szimpátiáját.

Johann Cruyff és a totális futballAz Ajax taktikáját a Rinus Michels nevéhez fűződő totális futball jellemezte, amelynek lényege az egyes pozíciók kötetlensége volt. Ez azt jelentette, hogy az elmozgások révén megüresedő posztokat más játékosok töltöttek ki. Így a csapat eredeti szervezeti struktúrája gyakorlatilag változatlan maradt. Ez a fajta támadó felfogású játék a követő emberfogást teljes mértékben lehetetlenné tette, és a megfelelő egyéni kvalitásokkal kiegészítve a területvédekezéssel operáló csapatokat is össze tudta zavarni (Ld. Cruyff betörését a videón!). Nagyon valószínű, hogy ez a taktika (mint ahogy a legtöbb speciális taktika) csak a megfelelő játékosállománnyal (volt) alkalmazható, és erre elemzők utaltak is, amikor az Oranje elmaradt világbajnoki címének okait boncolgatták, mondván hogy a holland nemzeti 11 nem csak Ajax-játékosokra épült (és itt nem elsősorban arra gondoltak, hogy az Ajax korábbi és a totális futball meghatározó alakja, Cruyff ekkor már a Barca játékosa volt).

Szerény véleményünk szerint azonban elképzelhető, hogy a totális futball egy zseniális labdarúgóra (Johann Cruyff) épülő taktika volt, amelyhez a maguk nemében szintén páratlan képességű labdarúgók társultak. Ezt támasztja alá a mellékelt videó és az a tény is, hogy a vb-döntőn a németek fordítani tudtak, miután Berti Vogts „terrierként“ ráállt a hollandok 14-esére és kikapcsolta a játékból…

 
Teszteld a focival kapcsolatos elméleti tudásod érdekes, szórakoztató és néha vicces kvízjátékainkkal!

Foci kvíz illusztráció

 FOCI KVÍZEK >>>

4 hozzászólás a(z) “Totális futball” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük