Daniele De Rossi öltözködési szokásai

Már a tavalyi Eb-n is feltűnhetett, hogy az AS Roma olasz válogatott középpályása felemás ujjhosszúságú pólót visel a mez alatt. Ez a jelenség, amely megfigyelhető volt a Konföderációs Kupán, és amely a Farkasok színeiben is többször visszaköszönt az elmúlt szezon során némi magyarázatra szorul, és a találgatásokhoz egy angol nyelvű blogot hívtam segítségül (http://thesoccerforces.blogspot.hu/2012/06/sleeve-shirts-mystery-daniele-de-rossi.html).

A blog szerzője mindjárt az elején DDR habitusából kiindulva kizárja a divathóbort lehetőségét, ami – mint tudjuk – olasz labdarúgóktól általában nem áll távol. A 90-es években Európa-szerte lehetett látni amatőr és profi focistákat egyaránt, akik del Pierót utánozva sarló alakban elvékonyodó pajeszt borotváltak maguknak, sportszárukról pedig a Juve-ászhoz hasonlóan lelógott a hosszúra hagyott fekete színű fonal, amivel azt térd alatt megkötötték.

De akkor miért hosszú ujjú de Rossi bal karján az alápóló és miért hagyta szabadon a jobb karját?

Különböző fórumokon felvetődött, hogy a kislányának dedikált gyerekes tetoválás miatt. Csakhogy az – amit egyébként egy marcona külsejű, harcos típusú futballista inkább takargatna – éppen a szabadon hagyott jobb felkarján virít. A bal karján is van tetkó, ám az kevésbé takargatnivaló. És már az sem állja meg a helyét, hogy a friss sebet védené, hisz elég hosszú ideje hódol ennek a sajátos öltözködési szokásnak.

A találgatások közül az utolsó kettő tűnik a legvalószínűbbnek, talán mindkettő igaz, egymást kiegészítve, egymásra ráerősítve. A fent idézett forrás szerint AS Romá-s körökben emlegetik a sztorit, miszerint az egyik meccsen, amikor még mindkét karján hosszú ujjú izzadtságfogót viselt de Rossi, a jobbján elszakadt a ruházat, és hogy ne zavarja, játék közben letépte a lifegő szövetdarabot. DDR jól játszott, a meccset pedig megnyerték. Azóta babonából hord felemás alápólót…

Hmm. Lehet benne valami. Mint ahogy abban is, hogy a római gladiátorok egyik karja szintén fedett volt, míg a másik szabad. Történészként persze ezt a tényt, amit számos korabeli ábrázolás is megerősít valamennyire azért árnyalni szeretném. A gladiátorok egyik kezükben pajzsot, a másikban fegyvert tartottak. Értelemszerűen a fegyveres kar ezáltal védtelenebb volt, ezért arra egy bőrből, esetleg részben vagy egészben fémből készült páncél került. Ezzel kapcsolatban azonban megjegyzendő, hogy a fegyvert forgató kar általában az erősebb, ügyesebb, azaz a jobb kar volt, míg de Rossinál épp fordítva, a bal karja védett. Nem mintha ez őt zavarná szerintem. (De Rossi egyébként kétlábas, de eredetileg jobbkezes, jobblábas játékos.)

Őt valószínűleg az sem zavarja, hogy a legendákkal, mítoszokkal körülszőtt gladiátorok végső soron rabszolgák voltak, általában Itálián kívülről származó idegenek, akik távolról sem rendelkeztek egy szabad római polgár jogaival. Márpedig ez meglehetősen nehezen egyeztethető össze az AS Roma címerében is visszaköszönő képpel, amelyen Romulus és Remus a farkas anyatejével együtt szívja magába a szabadság erejét…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük