Az Öreg Hölgy látogatása…

…avagy újra csúcson a Hertha BSC!

Indokolt az alcím, nehogy valaki megijedjen, hogy esetleg egy Dürrenmatt-drámába botlik ezen a honlapon. 2009. február 14-ét írtunk, amikor ott álltam a berlini Olympiastadion tribünjén és azt néztem, ahogy világklasszisok egész sora (konkrétan világbajnokok, vb-ezüst- és bronzérmesek) lehajtott fejjel hagyják el a pályát. Aznap a Hertha – soraiban Dárdai Pállal! – Voronyin duplájának köszönhetően megverte a Bayern Münchent és felkapaszkodott a Bundesliga táblázatának élére. Mellettem a német haverom a könnyeivel küszködött és közben egyre csak azt motyogta: “Istenem, most már tényleg a bajnoki címért megyünk!”

Mint utólag tudjuk, a bajnoki címből nem lett semmi. Sőt a BL-indulást jelentő első 3 hely egyike sem lett meg. A következő szezontól pedig megkezdődött a Hertha pokoljárása. A 2008-2009-es szezonban a 25. fordulóban állt utoljára az élvonalbeli tabella élén a berlini csapat, az eltelt 4 évben pedig nagyon távol kerültek ettől a pozíciótól.

A Bundesliga 1 tabellája a 2013-2014-es szezon első fordulóját követően

2009 tavaszán az utolsó fordulóban a fővárosi kék-fehér alakulat, amely az Öreg Hölgy becenevet is viseli a tökutolsó Karlsruhéhoz látogatott, úgy hogy az előtte 1 ponttal holtversenyben álló Bayern München és a VfB Stuttgart egymás ellen mérkőztek. Azaz a Herthának a kötelező győzelmen kívül semmi mást nem kellett volna tennie, legrosszabb esetben is a 3., BL-indulást jelentő helyen zárt volna.

A Karlsruher SC viszont egy esetleges győzelemmel is legfeljebb az osztályozós hely megcsípésében reménykedhetett. Igaz, végső kétségbeesésben az utolsó szalmaszálnál, amibe kapaszkodni lehet, nem kell több…

Mint tudjuk, a KSC 4-0-ra lealázta a Herthát, a bundagyanús eredmény kapcsán nem kívánok találgatásokba bocsátkozni, mindenesetre más találkozókon is meglepő eredmények születtek, s így a Karlsruhe hiába nyert, simán kiesett az élvonalból. A berlini csapat pedig elszalasztott egy óriási lehetőséget. A BL-indulást az utolsó fordulóban bebiztosító Bayern a következő szezonban BL-döntőt játszott, a Hertha ugyanabban a szezonban csont nélkül kizúgott a Bundesligából, pedig Dárdai Pali klubrekordhosszúságú karrierje alatt a feljutást követően végig az első osztályban szerepeltek, mégpedig többnyire élcsapatként.

Ha behúzzák a BL-indulást, törvényszerű lett volna, hogy nyáron kissé megerősítik a keretet, és nem történik meg az a gyalázat, hogy kiesnek a bajnokságban. Igaz, egy év múlva visszakerültek a Bundesliga 1-be, de csak átszállójegyet váltva, mert újabb egy év múlva egy botrányos kimenetelű osztályozót követően helyet cseréltek a második ligás Fortuna Düsseldorffal.

A múlt szezonban aztán megint sikerült megnyerni a Bundesliga 2-t, és a Hertha most sem költött sokat az erősítésre. Ennek ellenére a nyitány több mint jól sikerült. A holland származású, rutinos Bundesliga-tréner Jos Luhukay nem ismert kíméletet a fiúk számára a felkészülés alatt. Az eredmény jól látható: edzőmeccseken egyszer sem kapott ki a Hertha és a nyitó fordulóban ízekre szedte az előző szezon meglepetéscsapatát, az Eintracht Frankfurtot.

A 6-1 ráadásul még a vendégekre nézve volt hízelgő. A gólokon kívül háromszor szinte szó szerint ketté törték a berlini fiúk a kapufát. A brazil Ronny, aki tavaly 18 góljával elévülhetetlen érdemeket szerzett a feljutásban, kissé túlsúlyosan érkezett vissza a szabadságról, így nem csoda, ha nem kezdhetett abban a csapatban, amely szabályosan szétfutotta a gyorsaságáról és futómennyiségéről is híres Frankfurtot. Aztán persze, amikor az eredmény már megvolt, ő is beállhatott, és…

…bebizonyította, hogy nem árt, ha az emberen van egy-két plusz kiló. A komplett frankfurti védelmet becipelte a hátán, majd lerázva őket azért ő is csak vert egy gólt.

A tunéziai válogatott Ben-Hatirával és Allaguival, a német válogatott helyett Klinsmannt, azaz az USA nemzeti csapatát választó amerikai-német Brooks-szal, a nagy ígéretnek indult, aztán eltűnt, de talán most újra lendületbe jövő Baumjohannal, a kolumbiai válogatottban Falcao csatártársaként ismert Ramos-szal, a rutinos Per Klugéval, a japán válogatott Hosogai-jal és persze Ronny-val egész ígéretes kis csapat alakult ki Berlinben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Guardiolának és Kloppnak nagyon oda kellene figyelnie rájuk a bajnoki címért folytatott versenyfutásban, de azért idén a kiesés réme jó eséllyel elkerüli a fővárosiakat, sőt ezzel a csapattal ambíciózusabb céljaik is lehetnek a puszta bentmaradásnál…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük